Hírek

A Himnusz születésnapjára egy különleges összeállítással készül idén a város

2021. január 14., 20:45

A magyar kultúra napja alkalmából 32, a kultúra területén dolgozó helyi szakember és művész szavalja el Kölcsey Ferenc költeményét. Egy-egy sort mond el mindenki, amit a napokban rögzítenek különböző helyszíneken többek között Jordán Tamással, Szabó Tiborral, Rónaszéki Lindával és Veres Gáborral. Az összeállítást január 22-én mutatják majd be.

 

A Himnusz születésnapjára egy különleges összeállítással készül idén a város

“Balsors akit régen tép, hozz reá víg esztendőt...”

Parais István néptáncpedagógus, az AGORA korábbi igazgatója mondja majd a Himnusz utolsó sorainak egyikét a Magyar Kultúra Napjára készülő összeállításban. Kölcsey Himuszának születésnapját 1989 óta ünnepeljük, erre készül Szombathely városa idén rendhagyó módon.

Prieger Szabolcs - koordinátor, kulturális és városi nagyrendezvény
“A himnuszt mint költeményt próbáltuk egy újfajta megvilágításba helyezni. És mivel a magyar kultúra napja mindig a kultúrában dolgozók ünnepe, ezért megkértünk szombathelyi, kultúrában dolgozókat, művészeket, közművelődési szakembereket, hogy mondják el a Himnuszt. 32 embert választottunk és 32-en fogják elmondani, aminek a bemutatója majd január 22-én lesz a magyar kultúra napján.

Devecsery László, költő-tanár a könyvtár előtt szavalta el a neki szánt versrészletet, a könyvtár igazgatója pedig az épület falai között tette ugyanezt.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“Évről-évre a könyvtár, Szombathely egyik jelentős kulturális intézménye mindig feladatának tekinti, hogy a jeles évfordulókról megemlékezzen. Így a magyar kultúra napjáról is. Ömmel tettünk eleget a kérésnek, hogy a könyvtár is képviseltesse magát ebben a megmozdulásban. Egyénileg is tervezünk majd kultúra napi összeállítást a könyvtár részéről is.

A Berzsenyi könyvtár könyvajánlókkal és a könyvtárosok kedvenc élményeivel megfűszerezett összeállítással kedveskedik majd az olvasóknak a kultúra napja alkalmából. A közösen elszavalt Himnuszt az önkormányzat Facebook-oldalán teszik közzé, azt a Szombathelyi Televízió is többször műsorára tűzi.