MNB
MNB - 2

Hírek

A fagy mellett az aszály is komoly károkat okozott a vasi almaültetvényekben

2012. szeptember 25., 20:34

Van olyan termelő, akinek 30%-os a vesztesége. Pedig nagy a kereslet az alma iránt, és sikeres az Iskolagyümölcs program is, amelynek keretében főleg almát kapnak az alsó tagozatosok.

A fagy mellett az aszály is komoly károkat okozott a vasi almaültetvényekben

4 hektáros ez az almaültetvény Sé közelében. Több fajta is terem itt, van amit már le is szedtek. Most is dolgoznak a munkások, sorban telnek meg a ládák.

"Most a pinoirt és a goldenből is a szép nagyot leszedtük. MOst várunk egy kicsit a többivel, ami a fán van, hogy kicsit nő még az eső hatására."

Janzsó László termelő azt mondja: az év elején a fagy, nyáron pedig a nagy szárazság miatt aggódtak. A hideg idő nem tette teljesen tönkre a virágokat, nyáron pedig öntöztek. Így tudták megmenteni a gyümölcsöst.

Janzsó László, termelő
Egyéb problémák : szárazság, fagy mellett az idén a kártevők nem annyira voltak jellemzően. Kórokozók, pl. varasodás sem volt jellemző. Kevesebbet kellett permetezni.

Az alma egy részét tárolni is tudja Janzsó László: szeptemberben készült el a hűtőház. Nemcsak a szombathelyi és környékbeli kereskedők vásárolják fel a termést, oktatási intézményekbe is szállítanak az iskolagyümölcs programban.

A szombathelyi Váci Iskola is részt vesz az Iskolagyümölcs programban. A 4.b. osztályból a két hetes veszi át az osztály napi gyümölcsadagját.

"Nagyon örülünk neki. A kedvenc gyümölcsünk az alma, lédús, finom. Ugye Lili. Igen, nagyon finom. És nyáron még sok szilvát, barackot eszünk."

7 rekesz gyümölcs érkezik egy-egy héten a Váci Mihály Általános Iskolába.Az alsós tagozatosoknak naponta 173 darab gyümölcsöt osztanak ki. Alma mellett körtét, később pedig gyümölcslevet kapnak a gyerekek. A tapasztalatok szerint szemléletformáló hatása van a programnak.

Németh Gábor, igazgató - Váci Mihály Általános Iskola
Ha jól emlékszem, harmadik éve veszünk részt a programban. Nagyon fontos, hogy a gyerekek mindennap fogyasszanak gyümölcsöt. És aki itt nem eszi meg, az hazaviszi és otthon eszi meg.

Az iskolagyümölcs programban a tavalyi évben mintegy 1774 közoktatási intézmény vett részt az országból. Ennek köszönhetően több mint 300.000 alsó tagozatos diák jutott rendszeresen ízletes gyümölcshöz.