Hírek

A bartóki életmű és az új zene népszerűsítésének jegyében telik a Bartók Fesztivál

2013. július 15., 18:35

Eötvös Péter művének magyarországi bemutatójával kezdődött az idei Bartók Szeminárium és Fesztivál, amely ezúttal is mintegy 150 növendéket vonzott Szombathelyre a világ különböző részeiből. Ezen a héten minden este hangverseny várja a közönséget, a legtöbbször a trombita lesz a fókuszban.

A bartóki életmű és az új zene népszerűsítésének jegyében telik a Bartók Fesztivál

A világhírű magyar zeneszerző, Eötvös Péter Cello concerto grossójával vette kezdetét a nyitókoncert és ezzel az idei Bartók Fesztivál. A kortárs zenemű, amely most először csendült fel Magyarországon, a széki zene ritmikájára és melódiájára épül, és vonóstehcnikája is eltér a klasszikustól.

Eötvös Péter zeneszerző
A zenekar nagyon jól teljesített, 8 csellistának van szólisztikus szerepe ebben a műben, a szólista mellett, tehát Perényi, plusz a zenekarban a 8 csellista, akik kitűnően megtanulták, előkészítették, úgyhogy a koncert nagyszerű volt.

A világon máig egyedülálló tematikájú fesztivál idén is a bartóki életmű és az új zene népszerűsítésének jegyében telik. A szemináriumon 10 professzor közel 150 fiatalt oktat: neves művészektől tanulhatnak a zongora, a fuvola, a brácsa és a trombita kurzus résztvevői, de hagyományosan zeneszerzés és a karmesterkurzus is szerepel a repertoáron. A déleleőtti órán éppen Bartók Concertóját vezényelték a növendékek.

Farkas Róbert korrepetítor-karmester, Heidelbergi Operaház
Azért jelentkeztem a kurzusra, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy Eötvös Péter hogyan dolgozik, ismerem a munkásságát, gyakan voltam Berlinban koncertjein a Filharmoniában, tetszett az a munkamorál és a nagyon világos vezénylésmód.

A fesztivál programjait kamaraestek, zenetudományi előadások egészítik ki. Öt hangversenyen a trombita lesz a fókuszban, és a 90 éve született Ligeti Györgynek is több művét hallhatja majd a közönség.

Széll Ágnes fesztiválmenedzser
számos Bartók mű és kortárs művek – ősbemutatók és magyarországi bemutatók, a ma esti hangversenyen két kisebb volumenű ... várjuk az utolsó napok koncertjein is a közönséget.

A pénteki zárókoncert is különlegesnek ígérkezik: Bartók Concertója és Eötvös Péter szimfonikus műve mellett Janacek 12 trombitával megszólaló zeneműve zárja az idei fesztivált a Sportházban.