MNB - 2
MNB

Hírek

A B-próba is pozitív - Fazekas ennek ellenére az olimpiára készül

2012. július 20., 17:48

A B-próba eredménye igazolta az A-t, vagyis Fazekas Róbert diszkoszvető vizeletében az újabb laboratóriumi vizsgálat is tiltott szert talált. A sportoló azonban továbbra is készül a londoni olimpiára, mert hivatalos értesítést még nem kapott arról, hogy nem vehet részt a versenyen.

A B-próba is pozitív - Fazekas ennek ellenére az olimpiára készül

Május közepén még negatív eredményt hozott a doppingellenőrzés, Fazekas Róbert június 16-án levett vizeletében viszont tiltott teljesítményfokozó szert mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat. Ezután a  Magyar Atlétikai Szövetség a kvalifikációt korábban megszerző sportolót nem nevezte az olimpiára.

Dr. Czeglédy Csaba - ügyvéd
"Jelen pillanatban a Robi ellen semmilyen eljárás nem indult, őt semmiről nem értesítették. Egyébként nem feltétlenül következik, hogy ellene megindítsák a doppineljárást. De azt azért hozzátenném, hogy rendkívül atipikus ez az eredmény, mert május közepén volt már doppingellenőrzés, ami negatív lett."

A B-próba során a gramm egy milliárdod részének megfelelő anabolikus szteroidot találtak egy milliliternyi mintában. A sportoló ügyvédje által felkért igazságügyi orvosszakértő szerint ez a mennyiség nem alkalmas tiltott teljesítményfokozásra. Ugyanakkor a zéró tolerancia miatt ez a mennyiség is doppingnak számít. Ha az antidopping csoport megindítja, Fazekas aláveti magát az eljárásnak. Addig saját költségén bevizsgáltatja az általa legálisan használt táplálékkiegészítőket, vitaminkészítményeket.

Dr. Czeglédy Csaba - ügyvéd
"Megmondom őszintén, hogy ultracsekély esélyt látok arra, hogy őt az olimpiára kivigyék. Azt azért hozzátenném, hogy jogellenes, de leginkább eljárásnak nem is nevezném, ami ellene folyik. Őt senki nem értesítette, ő tegnap is edzett, ma is edz."

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője a távirati irodának elmondta, mindent elkövetnek azért, hogy gyorsított eljárásban lezáruljon az ügy.