Hírek

A 100 éve született Ottlik Gézára emlékeztek Kőszegen

2012. május 09., 18:02

Az író leghíresebb regényét, az Iskola a határon c. könyvet a kőszegi katonai alreálban töltött évei ihlették. Ezért esett a szervezők választása két kőszegi helyszínre, ahol összesen 400-an olvassák egymást váltva a könyvet, reggel 8-tól várhatóan éjfélig.

A 100 éve született Ottlik Gézára emlékeztek Kőszegen

"...elég régen, még január közepén, elmaradt az utolsó két órájuk …"

A múlt század 20-as évei, az egykori katonai alreálban töltött évek elevenednek meg Ottlik Géza regényében. A szöveget egymást váltva, 10-15 fős csoportokban, megszakítás nélkül olvassák diákok és felnőttek. Van, aki most először találkozik a művel.

Horváth Krisztina
Nem igazán ismeri a korosztályunk ezt a művet, mivel nem volt kötelező olvasmány a középsikolában, nekünk legalábbis, meg úgy az egész évfolyamon ezt mondták a többiek.

Az egész napos felolvasásra olyanok is jelentkeztek, akik jól ismerik a regényt, de szívesen élik át újra és újra. 

Kovácsné Bödei Ágota
Én azt hiszem, hogy az igazán jó regények pontosan ettől jó regények, hogy az élet különböző szakaszában, egy kamasznak, egy fiatal felnőttnek, egy érett felnőttnek mindig képesek valami újat nyújtani.

Ottlik Géza 100 évvel ezelőtt éppen ezen a napon, május 9-én született. Emléke előtt tisztelegnek a maratoni felolvasással, amelyre 400-an jelentkeztek.

Polnischné Petrovics Krisztina szervező
A felolvasásban kőszegi általános és középiskolák diákjai, egyesületek, civil szervezetek, felekezetek tagjai illetve óvónők fognak részt venni, illetve az önkormányzat dolgozói, képviselők is, úgyhogy elég széles a spektrum, ahonnan az olvasók érkeznek.

Míg az egykori katonai iskolában magyarul, a Sgraffitós házban angolul olvasták a regényt a kőszegi gimnazisták.

Horváth Tamara
Nem könnyű. Magyarul is nehéz néha az értelmezése, nem azért, mert a szöveg miatt, hanem a jelentést nehéz eltalálni. Angolul meg még inkább.

A szervezők szerint a regény népszerűségének egyik oka éppen az, hogy a belső történésekre figyelve a létezés lényegéről tudhat meg többet az olvasó..

Fűzfa Balázs irodalomtörténész
18:50 mi mindannyian tudjuk, hogy a regény az nem egy egyszerű történet arról, hogy milyen érdekes egy katonai iskolásnak az élete, hanem a regény azokról a belső történáésekről szól, amelyek 12-13-15 éves korában megél az ember, amikor felnövekszik. 19:06

Az 500 oldalas regény felolvasása várhatóan éjfélig tart. A kőszegi maratonnal egy időben Budapesten és Gödöllőn ismert művészek és közéleti személyiségek csatlakoztak a kezdeményezéshez.