Hírek

60-ról 62 évre emelné az ingyenes fogászati ellátás korhatárát a kormány

2012. április 26., 18:18

A jogszabályok a nyugdíjjogosultsághoz kötik az ellátást, s mivel a nyugdíjkorhatár folyamatosan nőtt az elmúlt években, a törvényt is ehhez igazítanák. Az intézkedéssel a 60-61 évesek rosszul járnak, de a fogászatoknak valamivel több pénz jut majd.

60-ról 62 évre emelné az ingyenes fogászati ellátás korhatárát a kormány

Kovács Józsefné kivehető fogpótlást szeretne. Mivel elmúlt már 60 éves, a jelenlegi jogszabályok szerint ingyen jogosult az ellátásra. Pontosabban a technikai költséget kell csak kifizetnie, az orvosi díjat nem. Ha a kormány felemeli a korhatárt, ő is rosszul jár.

Kovács Józsefné
Hát nem mindegy az embernek, hogy most meg kell várni a 62 évet, hogy 62 éves leszek, és akkor kedvezményesen megcsinálják a fogamat, esetleg 30 ezer forintért, vagy ha előbb meg akarom csináltatni, akkor 70 ezer forint. Mert az ember ebből a kis nyugdíjából nem sokat tud spórolni.

A megyében nincs adat arra, hány embert érintene a változás, de az országban 267 ezren vannak a 61-62 évesek. A tapasztalatok szerint aki teheti, megvárja, amíg ingyen végeztetheti el a beavatkozást.

dr. Horváth Andrea fogszakorvos
Ha valakinek több évet kell várni, akkor azért nem várja ki. De azért előfordul olyan beteg, aki inkább akkor a korábbi pár fogával megpróbálja addig kihúzni, és akkor utána csináltatja meg a fogsort, ha betölti a 60. évét.

A szigorítás a következő években 170 millió forint megtakarítést jelentene az egészségbiztosítónak. A fogászati szolgáltatók is jobban járnának: a 60-61 évesek által fizetett térítési díjak ugyanis az ő bevételeiket növelik majd.