Hírek

44. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

2011. augusztus 01., 20:03

Hétfőn kezdődött az egyhetes, rangos, nemzetközi programsorozat, a fő téma a "rosdarehabilitáció". A települések már elavult, sokszor funkciót vesztett területeinek újrahasznosításáról lehetőségeiről cserélnek tapasztalatot építészek és városfejlesztő szakemberek. Idén egyetemisták is részt vesznek a nyári egyetemen.

44. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Közel 90-en érkeztek az ország minden pontjáról és külföldről is a 44. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemre. A résztvevőket a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Szombathely polgármestere is köszöntötte.

Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
Olyan 44 éves hagyomány folytatása és jövője látszik itt, ami Szombathely és Vas megye értékeit mutatja.

Puskás Tivadar arra kérte a résztvevőket, szakmailag megalapozott ötleteket dolgozzanak ki arra, miként lehetne hasznosítani az úgynevezett barnamezős területeket.

A komoly hagyományokkal bíró programsorozatot a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület szervezte. Ezúttal határtalan megújulás címmel.

Simon Zoltán szervező, Vas Megyei TIT
Röviden a rozsdaövezetek a témája. Azaz: hogy lehet olyan belvárosi területeket új funkcióval ellátni, amik beépítettek, és milyen állapotban vannak.

Heckenast János építészmérnök a kezdetektől aktív résztvevője a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek. Most a Vas megyei, szombathelyi elavult területek életre keltéséről tartott előadást.

Heckenast János okleveles építészmérnök, tanácstag, Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem Tanácsa
Nem teljesen elavult területekről van szó, hanem bizonyos fokig korszerűsödtek vagy annyira tönkrementek, hogy a tulajdonos kénytelen vele foglalkozni.

Szombathelyen a nyári egyetem szóhasználatával „rozsdaövezetnek" számít az egykori huszárlaktanya, vagy a cipőgyár épületegyüttese. Az egyhetes programsorozat részeként például a neves szakemberek sétát tesznek a városban, megtekintik a már újjászületett területeket.