Hírek

40 év felett évente ajánlott a tüdőszűrés

2011. február 17., 15:47
A téli időszakban egyre többen keresik fel a tüdőgondozót is megfázásos betegségekkel, tüdőgyulladás gyanújával. Emellett naponta átlagosan 50 meghívót küldenek ki a szakemberek tüdőszűrésre.
40 év felett évente ajánlott a tüdőszűrés

Ma is többen álltak sorban tüdőgondozóban, de a dolgozók azt mondják, inkább a hét elején van tumultus a rendelőben. Mária meghívóval érkezett ma a tüdőszűrésre. Még senkinek sem volt gondja a tüdejével a családjában, mégis ügyel az egészségére.

Bognárné Horváth Mária
"Fontosnak találom az egészségem megőrzését, mellrákszűrésre, minden egyébre elmegyek ha meghívót kapok. Nem tolakszom, de ha meghívót kapok akkor elmegyek."

Folyamatosan hívják a megye lakosságát, de mivel a tüdőszűrés nem kötelező, nem mindenki jelenik meg a rendelésen.
Maguktól ritkán ellenőriztetik egészségüket az emberek. 40 év alatt ráadásul fizetni is kell érte, az aktuális díjakat a kórház állapítja meg minden évben. Míg tavaly az OEP finanszírozás háromszorosát, idén csak annak kétszeresét, 1500 forintot kell fizetni. Az az összeg amit az országos pénztár ad nem elég semmire - mondja a főorvos.
.
Dr. Cseke Zsuzsanna vezető főorvos, Tüdőgondozó
"40 év feletti lakosság számára évente egy alkalommal az OEP egy tüdőszűrést finanszíroz. Ez az életkori határ azért van meghatározva, mert mind a tuberkulozis, mind a tüdőrák 40 év felett fordul elő gyakrabban, 40 év alatt nagyon ritkán."

Ezért számukra fokozottan ajánlott évente ellátogatni a vizsgálatokra.A többség azonban inkább csak foglalkozás-egészségügyi okból megy el tüdőszűrésre.