Hírek

250 millió rehabilitációs ellátásra

2012. április 16., 16:12

Közel 2 milliárd forintot nyertek a nyugat-dunántúli kórházak a rehabilitációs ellátás fejlesztésére egy országos pályázaton. A szombathelyi Markusovszky Kórház az összeg 15 százalékát, azaz mintegy 250 millió forintot használhat fel a beruházásra.
 

250 millió rehabilitációs ellátásra

A tervek szerint a kórház központjában kap helyet a szív- és tüdőbetegek rehabilitációs részlege, a pszichiátriai betegek pedig a 11-es Huszár úti tömb régi épületébe költözhetnek majd vissza. Ennek földszintjén a gyermekeket, első emeletén pedig a felnőtteket gondozzák majd.  

Prof. dr. Nagy Lajos vezérigazgató, Markusovszky Kórház
"A szív és tüdőbetegek rehabilitációja is szintén ambuláns rehabilitáció. Ami azt jelenti, hogy a szívbetegek infarktus után, vagy tüdőbetegek vagy akkut tüdőbetegség, vagy krónikus tüdőbetegség után állapotjavítás céljából bejárnak tartósan."

A hamarosan felépülő új belgyógyászati tömb mellett alakítják majd ki a rehabilitációs helyiségeket.
Itt két vizsgálóban történik majd a kardiológiai, egyben pedig a tüdőgyógyászati betegek állapotjavítása. A részlegben kialakítanak egy szociális helysiéget is. A beruházásra nyert pénzből a szükséges eszközök beszerzésére is futja majd. Így többek között ergométeres bicikliket, futópadokat, légzéskapacitásmérő műszereket, illetve állapotfelmérésre alkalmas szoftvereket vásárolnak; és lesz egy központi figyelőrendszer is. Az építkezés várhatóan ősszel kezdődik.