Hírek

250 éves az állatorvos szakma

2011. január 14., 16:11
250. évfordulóját ünnepli az állatorvos szakma 2011-ben, a jubileumra számos rendezvénnyel emlékeznek világszerte. Magyarországon indult el Európában másodikként állatorvos képzés. Az intézmény egyik alapítója a Vas megyei származású Tolnai Sándor volt. Ma a megyében mintegy 70 orvos látja el a házi kedvencek és a haszonállatok orvoslását.
250 éves az állatorvos szakma

Az állatorvoslás azért alakult ki, hogy a haszonállatok illetve az általuk termelt javak értékét megőrizzék az emberek. Ehhez képest az orvoslás mára átalakult: a kisállatpraxis lett a fő vonulata az állatorvosi szakmának. A Szombathelyi Állatkórház 1997 óta látja el a beteg állatokat. Peresztegi Attila mintegy 10 éve dolgozik állatorvosként, azt mondja, a szakma a humán orvostudományhoz hasonlóan rengeteget fejlődött az utóbbi időben. Új gyógyszerkészítmények és új technikák jelennek meg.

Dr. Peresztegi Attila - állatorvos
"Egy hasűrön történő dialízis eljárás lehetséges a vesebeteg állatoknál. Csontizületi ortopédiai eljárásokban robbanásszerű változások vannak, mind implantátumokban, mind technikákban."
 
Ezen a röntgenképen például egy elütött kutya mellső lába látható. Az állatnak a baleset következtében súlyos szalagszakadása és ficama volt, melyet több rögzítőcsavarral és egy rögzítő keretettel tudtak helyre tenni. Az állatorvos szerint még van hová fejlődjön ez a 250 éves szakma, például a dagantos megbetegedések kezelése terén.