Hírek

23. alkalommal versenyezek fiatal virágkötők a Savaria Floriadae-n

2012. április 16., 15:54

Az elkészült alkotásokat a hétvégi kiállításon nézhették meg az érdelkődők. Négy hazai és három szlovákiai szakiskolából érkeztek diákok az idei versenyre. Alkotásaik ezúttal a barokk kor hangulatátvarázsolták a termbe.


 

23. alkalommal versenyezek fiatal virágkötők a Savaria Floriadae-n


Hét iskola diákjai versenyeztek a Savaria Floriadae-n. Idén is nemzetközi volt a mezőny, a határon túlról is érkeztek fiatal virágkötők a nagy hagyománnyal rendelkező versenyre.

Beretzky Imréné - tanár, Herman-iskola
"Itt sokkal jobban megmutatathatják a gyerekek az ügyességüket, mint a hétköznapokban. Egymás munkáiból is tanulnak, és a saját munkájuk iránt is igényesebbek."

A szabadban virágszőnyeget készítettek a csapatok, egyéni feladatuk pedig a barokk kor hangulatának megidézése volt. Csokrot, ünnepiasztal-díszeket és egy különleges legyezőt készítettek a tanulók. Az eredményhirdetésen a szombathelyiek legjobbját is jutalmazták. Alexandra rutinos versenyző, több szakmai díj birtokosa.

Kelemen Alexandra - tanuló, Herman-iskola
"A barokk szó kagylót jelent, a rokokó pedig gyöngyöt. Arra gondoltam, hogy egy kagylós-gyöngyös munkát készítek."

A Herman-iskolában a 90-es évek közepe óta van önálló virágkötő képzés. Az iskolában nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlati oktatásra, a diákok a helyi virágüzletekben ismerhetik meg a vásárlói igényket, a virágkötészeti újdonságokat. Évente több mint 10 tanuló végez ezen a szakon. Többségük a pályán marad.

Veres Magdolna - virágkötő
"A Margaréta virágüzletben minden alkalmazott, minden virágkötő ebből az iskolából jött. Ez egy olyan lehetőség nekünk itt, Szombathelyen, hogy aki egyébként kreatív, annak az iskola minden alapot megad."

A mostani versenynek az is rangot adott, hogy a kiállításon egy-egy kompozícióval szombathelyi virágüzletek is bemutatkoztak. A barokk kor egyik kiemelkedő zeneszerzőjére, Vivaldira emlékeztek.