Hírek

20. alkalommal rendezték meg hétvégén a Herényi Virágutat

2024. április 29., 14:37

20. alkalommal rendezték meg hétvégén a Herényi Virágutat, ahol 2003 óta a városrész kertészetei és dísznövénytermesztői mutatkoznak be. A tavasz színpompás virágai mellett kulturális és zenei programok közül is válogathattak a látogatók.

20. alkalommal rendezték meg hétvégén a Herényi Virágutat

Az első Herényi Virágúton készítette ezeket a felvételeket a Szombathelyi Televízió stábja. Akkor még jóval kisebb volt a rendezvény, kevesebb standon lehetett válogatni. A programhoz egyre többen csatlakoztak, az évek során kiegészült zenével, művészettel, szakmai előadásokkal, és a város egyik legnépszerűbb eseményévé vált.

Szekér Tamás - elnök, Herényi Kulturális és Sport Egyesület

“Az elején amatőrként vágtunk bele, nem is tudtuk, mibe vágtunk bele. Ez egy nagy összefogás eredménye, a kreatív munkatársak, segítők produktuma is igazából.”

"Akkor hát szép lesz a világ? Még szebb és boldogabb!"

A megnyitón a Benczúr óvoda kisgyermekei adtak tavaszi mondókákból, dalokból összeállított műsort. Köszöntőjében Hende Csaba arról beszélt: a virágút Herény és az egész város ünnepe. Azt kérte, ne csak gyönyörködjünk a virágokban.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő

"Hiszen azok a kertészek, akik a covid és a gazdasági nehézségek miatt nehezen maradtak talpon, de küzdenek azért, hogy meg tudjanak maradni, bizony rászorulnak a támogatásunkra."

Ha a virágút egyetlen virág lenne, valószínűleg százszorszép volna - fogalmazott Nemény András, aki elmondta: hisz benne, hogy lesz századik alkalom is.

Nemény András - polgármester

"A herényiek, és ezt én magam is megtapasztaltam rendkívül barátságosak, vendégszeretőek, olyanok, akik kiteszik a szívüket, és nekünk ezt csak fogadni kell."

Virággal köszöntötték mindazokat, akik a kezdetektől bábáskodtak a virágút születésénél, köztük Ipkovich György akkori polgármestert is. Petúnia, muskátli, kerti szegfű, hortenzia - idén mintegy 800 méter hosszan 29 kertészeti standon kínálták a tavasz virágait. Mindent meg lehetett találni, ami a kertek építéséhez, szépítéséhez szükséges. A kellemes, tavaszi időben több ezren választották a Herényi Virágutat hétvégi programként, már délelőtt megteltek a városrész utcái sétáló látogatókkal. Erika a sógornőjével Zalaegerszegről érkezett.

Némethné Vass Erika

"Jobban szeretem az egynyáriakat, mert nem tudom átteleltetni a növényeinket, arra nincs módom, de szeretem őket. Egy nyáron virágzik, és jövőre újra jövünk."

Nem csak dísznövényeket, de palántákat is kínáltak. A paprika, paradicsom és fűszernövények mellé jó tanácsot is adtak az árusok.

Kiss Gergő - Kiss Kertészet, Gencsapáti

"Sokan kérdezik is, egyre jobban figyelnek rá, hogyan tudják vegyszer nélkül életben tartani, felnevelni a palántát, amit vásárolnak."

A virágút számos kísérőprogrammal egészült ki: két színpadon koncertek követték egymást, a Béke téren gyerek- és civil ligetet rendeztek be, a Herényiek Házában kiállítások nyíltak. Az udvaron bemutatták az óvodások kreatív kiskertjeit - idén 12 pályamunka érkezett a felhívásra rumi, acsádi, gencsapáti és szombathelyi intézményekből.