Hírek

170 éves a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

2011. szeptember 22., 19:25

Szombathelyen tartja kétnapos, ünnepi konfereciáját a szervezet. Az alapvető célján az elmúlt 170 évben sem változtatott a TIT: a kor tudományos eredményeit igyekeznek magyar nyelven, közérthetően hozzáférhetővé tenni.

170 éves a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

1841-ben alapított Tudományos Ismeretterjesztő társulat az egyik legrégebbi, folyamatosan működő tudományos, civil szervezet Európában, mondta Vizi E. Stzilveszter, a TIT elnöke, szombathelyi sajtótájékoztatón. A tudás, a szellemi tőke napjainkban felértékelődött.  A nagyvállalatok is azokban az országokban telepednek le, ahol a termékek előállításánál nagyobb a hozzáadott tudás.  Ezért fontos Magyarország számára is az oktatás. A Tit számra pedig a tudás átadása továbbra is legfontosabb cél, kihasználva a mai kor adta lehetőségeket.

Dr. Vizi E. Szilveszter, elnök, Tudományos Ismeretterjesztő Trásulat
Információsforradalom vívmányai: televízió, telefon és még sorolhatnám, megváltoztatták a gondolkodásmódunkat. Ehhez kell alkalmazkodni. Olyan programokat kell adni a mindennapi polgárnak, hogy ezek segítségével feltudja magát vértezni a tudomány legújabb eredményeivel, a tudással.

A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesületnek is komoly célkitűzései vannak a következő évekre, mondta Banga Lajos, elnök. Ezek között szerepel a fiatalok hatékonyabb, eredményesebb megszólítása.

Dr. Banga Lajos, elnök - Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyeüslet
Ez azt jelenti, hogy tehetséggondozás, pályaválasztás tekintetében megjelenünk a fiatalok között az iskolákban. Odaadó tanárokon keresztül,  akiknek a diákjai különböző versenyeken szép sikereket érnek el.  

Ma kezdődött, a TIT kétnapos ünnepi programsorozata a Megyeházán. Ünnepi köszöntőjében Vizi E. Szilveszter hangsúlyozta: a fiatalokat az értékek, hagyományok tiszteletére kell nevelni, egészséges nemzettudatot kell bennünk kialakítani. Az ünnepség holnap szekcióülésekkel folytatódik, amelyeken szó lesz pályázatokról, megyei egyesületek működéséről is.