Hírek

Tiltakoznak a kórházi dolgozók

2010. február 09., 14:44
Február 11-én, a betegek világnapján ismét zöld szalag és zászló kitűzésével tiltakoznak a kormány megszorító intézkedései ellen a Markusovszky Kórház dolgozói. Az intézmény sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz.

Ebben az áll, hogy a tavaly, illetve év elején kapott plusz finanszírozás nem jelentett többletforrást a kórházak számára, csak a korábban elvont összegek pótlása volt. Idén ez hiányozni fog az intézmények költségvetéséből. A Markusovszky Kórház 1 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat, így kevesebb beteget fogadhatnak.

A tavalyi 44 ezerhez képest idén csak 39 500 fekvőbeteget tudnak ellátni, a járóbeteg ellátásban pedig 100 ezerrel kevesebb esetszámra van finanszírozási szerződésük. A közlemény szerint a kórház dolgozói bíznak abban, hogy a vannak az országban olyan politikai erők, amelyek együttérzőek, és nem a betegekre hárítják a gazdasági válság hatásait.

A sajtóközlemény teljes szövege:

"2010. február 11-én, a betegek világnapján a Markusovszky Kórház épületeire ismét kitesszük a zöld zászlót, s a dolgozók kitűzik a zöld szalagot. Ezzel tiltakozunk a Kormány egészségügyet – közvetetten a betegeket – érintő pénzügyi megszorításai ellen.
Az elmúlt évben és az idei év elején az egészségügyi intézmények részére biztosított plusz finanszírozási források nem többletpénzek voltak, hanem a 2009-ben kivont pénzösszegek visszapótlása. Viszont ebben az évben mindez hiányozni fog a kórházak költségvetéséből. 2010-ben a Markusovszky Kórház is közel 1 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint pl. 2008-ban. Következésképpen éves viszonylatban a megszokott 44 ezer aktív fekvőbeteg helyett csak 39.500 beteget tudnak fogadni az aktív fekvőbeteg osztályok. Tehát egyes szakmákban az elviselhetetlenül hosszú várakozási idők tovább fognak növekedni. A járóbetegellátásban pedig még súlyosabb helyzet fog előállni. Az elmúlt évi 850 ezer járóbeteg eset helyett 2010-ben a kórháznak megközelítőleg csak 750 ezer esetre van finanszírozási szerződése. Sajnos a járóbetegellátásban is egyre több szakmában fognak a betegek azzal találkozni, hogy a betegelőjegyzési idő megnő. Vagyis a krónikus betegségben szenvedőknek egyre több időt – heteket, hónapokat – kell várni arra, hogy sorra kerüljenek egyes szakrendeléseken, szakambulanciákon.
Nyugat- és Közép-Európa egyik legbetegebb nemzete a magyar. Ezzel a testileg és lelkileg beteg nemzettel nehéz lesz kilábalni a gazdasági válságból. Az egészségügyből pénzt kivonni nagy felelőtlenség, mert negatívan hat a gazdaságra is. Fel kell hagyni azzal a szemlélettel, hogy az egészségügy nem termelő ágazat. A munkaerő előállítása és helyreállítása jórészt az egészségügyön múlik, ezért az utóbbi években megnyomorított egészségügyi ágazatból további pénzek kivonása beláthatatlan következményekkel járhat, emberi életeket sodorhat veszélybe.
A zöld a tiltakozásunk, de egyben a remény színe is. Reménykedünk és bízunk abban, hogy vannak még az országban olyan politikai erők, akik a gazdasági válság hatásait nem hárítják át a betegekre, emberséget tanúsítanak a betegségben szenvedők iránt.

Mi, a kórház dolgozói – és gondolom, az ország lakossága is – humánus, betegbarát egészségpolitikát akarunk!

Szombathely, 2010. február 8.

Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt.
Vezetősége"