Hírek

Pályázatok a szakemberhiány mérséklésére

2010. január 29., 14:38
Csaknem 3500 orvos hiányzik a magyar egészségügyből. Hiány van szinte minden területen, nemcsak jól képzett orvosokból, de szakápolókból is. A Markusovszky Kórházat is érinti ez a probléma, de uniós pályázatok most lehetőséget adnak arra, hogy némileg enyhítsék a szakemberhiányt.

Évek óta változatlan az orvoslétszám a Markusovszky kórházban. Körülbelül 240 orvos dolgozik itt. Hiány van patológusból, aneszteziológusból, gyermekkardiológusból és sürgősségi szakorvosból is. Most szakemberek felvételére, továbbképzésre nyújt lehetőséget két uniós pályázat - mondja az orvosigazgató. Tavaly is pályáztak, de nem jártak sikerrel.

Részben rezidensek képzésére, részben pedig bizonyos szakmáknál a második szakvizsga megszerzésére lehet pályázni.

Dr. Kőfalvi István, orvos-igazgató - Vas Megyei Markusovszky Kórház
"Minimum 2 millió, maximum 50 millió forint az elnyerhető összeg. De nemcsak szakorvosi, hanem szakdolgozói képzésre is. Különös tekintettel a hiányszakmákra."

Azaz: ha valaki egy újabb szakterületre akarja magát átképezni, arra is támogatást kaphat a kórház. Hét szakápoló átképzésére pályázik a kórház - mondja Molnár Erzsébet ápolási igazgató, aki hozzátette: körülbelül 50 szakápoló hiányzik a kórházból. Az alapvető gond az igazgató szerint az, hogy sokan elmennek az intézményből, illetve hogy nincs Szombathelyen nappali rendszerű képzés. Így a leendő szakápolók csak munka mellett tudnak tanulni.

Molnár Erzsébet, ápolási igazgató
"Tavaly is végzett 11 fő, jelenleg képzésben van 25 és közmunkaprogramban 14 főt képeznek. Tehát valójában 50 fő állandó képzésben van, de mégiscsak ez a szintentartáshoz elegendő, előbbrelépni nem lehet."

Szakemberek felvételére, átképzésre összesen mintegy 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázatokat a következő hetekben kell az intézményeknek beadniuk.