Hírek

13 ezer munkanélküli Vas megyében

2010. január 25., 17:09
Minden eddiginél több a munkanélküli Vas megyében. Számuk meghaladja a 13 ezret. Mintegy félezer cég ellen indult felszámolási eljárás a megyében tavaly, ami több mint kétszer annyi, mint 2007-ben.

A Vas Megyei Cégbíróság adatai szerint tavaly csökkent a cégalapítási kedv Vas megyében 2008-hoz képest. Nőtt viszont a beadott felszámolási kérelmek száma. 200-zal több cég ellen indult felszámolás tavaly, mint 2008-ban. Nőtt a végelszámolások száma is. Ilyen eljárás van folyamatban egy adatrögzítéssel foglalkozó szombathelyi cég ellen is. Poór Zoltán azt mondja: 40-en is dolgoztak egykor a vállalkozásnál. 

Decemberben indult végelszámolás a cég ellen, amely főként németországi bankoknak, biztosítóknak, mobilszolgáltatóknak dolgozott. Az elbocsátott munkatársak nagy része még nem talál új állást magának.

Poór Zoltán, végelszámoló
"A főbb indok a németországi recesszió, ami visszavetette a külföldi megrendeléseinket és a magyarországi adó és hatósági környezet miatt úgy döntött a németországi tulajdonos, hogy megszünteti a tevékenységet."

A Munkaügyi Központ adatai szerint tavaly év végén a 13 ezret is meghaladta a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében. Ez közel 5000 fővel több mint egy évvel korábban.

Januárban meg fog nőni a munkanélküliség - mondta Németh Zsolt területi igazgató. A Munkaügyi Központ várakozása szerint a közcélú foglalkoztatási programok befejezése után az év első hónapjaiban tovább nő majd a munkanélküliek száma. Az elhelyezkedést január 1-jétől két új program támogatja.

Németh Zsolt, területei igazgtaó - Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
"Azoknak a személyeknek, akik leépítése kapcsán váltak munkanélkülivé és rövid időn belül elhelyezkednek, abban az esetben a még hátralévő munkanélküli ellátásuk megfelelő összegét megkaphatja a cég, ha alkalmazza őket."

De támogatást kaphatnak azok a cégek is, amelyek rendelkezésre állási támogatásban részesülő munkanélkülieket alkalmaznak. A kérelmeket a munkaügyi kirendeltségekre lehet benyújtani.