Hírek

A szentek példája napjainkban

2010. január 25., 16:14
Már két generáció is felnőtt úgy, hogy nem gyakorolták a vallásukat. A nagyszülők, szülők többsége mégis ragaszkodik ahhoz, hogy a gyerek hittanra járjon. A középiskolákban viszont már jóval kevesebben igénylik a hitoktatást. Az oktatók továbbképzése rendszeres. A hétvégén a Martineum Felnőttképző Akadémián közel 80-an vettek részt a szentek kultuszával foglalkozó előadásoko

 

A Szombathelyi Egyházmegyében dolgozó hitoktatók munkáját tanévenként két továbbképzés és egy lelkinap segíti. Ezúttal a hagiográfia, azaz a szentek életével foglalkozó tudomány volt a fő téma. Többek között azért, mert élettörténetük példaként állhat a gyerekek előtt.

Puskely Mária egyetemi tanár
"A mai fiataloknak elsősorban történelmet kell tanulniuk. Európában mi adtuk a legtöbb szentet az egyháznak, jóllehet a franciák riválisaink."

Mária nővér, a szentek kultuszának elismert kutatója szerint a fiatalok számára akkor válhat hiteles példaképpé egy csodatévő szent élete, ha nem legendákból, hanem inkább a történelemből ismerik meg.

Gombos Ágnes hitoktató szerint középiskolás diákjai kedvelik a szentek életét bemutató filmeket.

Gombos Ágnes hitoktató
"A mai kor fiataljai azokat a szenteket tartják példaképüknek, akiket a XX. századból ismerhetnek. Van róluk fotóanyag, fénykép."

A hitoktatók azt tapasztalják, hogy a szülőknek sokszor nincs idejük gyermekük nevelésére.

Horváth Erika hitoktató
"Amit mi szeretnénk átadni a gyerekeknek, arra nem nagyon kap a társadalomból, a médiából erősítést. Amit mi elültetünk, azt nagyon hamar egy vidós, internetes játék elpusztítja."

A Szombathelyi Egyházmegyében mintegy 80 hitoktató dolgozik. Azt mondják, bár sok családban már két generáció is felnőtt vallásgyakorlás nélkül, mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy gyermekük hittant tanuljon.