Hírek

Megyei közgyűlés: egyhangú álláspont kórház-ügyben

2009. szeptember 25., 15:40
1 nem és 1 tartózkodás mellett egyhangú nyilatkozatot fogadott el a Vas Megyei Közgyűlés mai ülésén, amiben arra kérik a kormányt, hogy 25,5 milliárd forintot csoportosítson át a kórházak működőképessége érdekében. Kistelepülések pályázatainak önerő kiegészítésére összesen 187 millió forintot szavazott meg a közgyűlés. Több mint 40 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők.


600-750 millió forint lehet a hiánya a Markusovszky Kórháznak az év végére a forráskivonások miatt. Ez megroppantotta a kórház költségvetését - mondta a megyei közgyűlés előtt Lakner László vezérigazgató.

Létszámleépítéssel vagy az SZTK átköltöztetésével, szintek lezárásával próbálnak spórolni, de ez kevés.

Dr. Lakner László, vezérigazgató - Vas Megyei markusovszky Kórház
"De el kell mondanom őszintén, hogy ebből az év végéig összejön 50-60 millió forint, a másik oldalon pedig ott van 600-750 millió forint. Kezelhetetlen ez az összeg."

A megyei közgyűlésen nemcsak az intézmény stabilizációs csomagját támogatták a képviselők, hanem azt a megállapodástervezetet is, amely alapján a kórház Heamatológiai Osztálya ezentúl Zala megyei betegeket is fogad. Ott ugyanis nincs szakorvos. Ez körülbelül 100 zalai fekvőbeteg kezelését jelenti egy évben.
 
A 86-os főút, Szombathely-Körmend közötti szakaszának  felújítását már tavaly el kellett volna kezdeni. A tervek elkészültek, de közben a kormány úgy döntött, hogy a 86-ost gyorsforgalmi úttá alakítják át.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Ezzel az eddig elvégzett teljes munkát kidobták az ablakon. "

Merthogy új terveket kell készíteni, engedélyeket beszerezni. Most azt kérte a megyei közgyűlés a kormánytól, hogy a már elfogadott és engedélyekkel rendelkező tervek alapján, haladéktalanul kezdődhessen meg az útfelújítás.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Az elmúlt 7 évben pár híd felújításán kívül és az említett 86-os Vát elkerülő szakaszon kívül komolyabb munkák nem voltak a megye közútjain."

A megyei közgyűlés támogatta a Berzsenyi Könyvtár új pályázati beadványát. A könyvtár számítógépeket vásárolna, a helyismereti anyag egy részét digitalizálná és a siketek és nagyothallók könyvtárhasználatát segítő berendezéseket vásárolna.