Hírek

Megyei költségvetés - Spórolás és átszervezések

2009. február 13., 12:13
A Vas Megyei Közgyűlés elnöke szerint tartható lesz a novemberben elfogadott 250 milliós idei költségvetési hiány. Ehhez azonban elbocsátásokról kellett dönteni: 17 intézményből 63 főt építenek le. A képviselők hosszú távú koncepcióról is gondolkodnak, ugyanis az intézmények fenntartása csak átszervezéssel és költségcsökkentéssel lesz biztosítható a jövőben. Az önkormányzat 500 milliós hitelkerete kezelhető, de a válság okozta árfolyamingadozás érinti a törlesztőrészleteket.

 

A hitelkeretből 200 és 400 millió forint körüli összeget folyamatosan felhasznál a megyei önkormányzat, ez már beépült a költségvetésbe, hiányként maguk előtt görgetik és nem tudják ledolgozni. A helyzetet nehezíti a devizapiac mostani ingadozása, de a tervek szerint nem lépik át a megengedhető kereteket.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Az önkormányzat hitelállománya, úgy gondolom kezelhető és tartható. Az persze más kérdés, hogy mi is svájci frankban vettük fel, és az árfolyamingadozások minket is érintenek, de bízunk benne, hogy már nem tart soká ez a recesszió."

A várossal közösen fenntartott intézményekre idén 100 millió forinttal kevesebb pénz jut. Mivel a bérek és az ebből adódó járulékterhek a legnagyobbak, ebből spórolnak. A megyei múzeumi hálózatból 18 főt, a Berzsenyi Könyvtárból 7 főt, a Szimfonikus Zenekartól 6 főt építettek le. A bábszínház támogatását 8 millió forinttal csökkentik. A közgyűlés elnöke azt mondja, bár ezek működtetése nem kötelező feladat, mégsem akarnak lemondani róluk, hiszen nemzetközi hírű kulturális munkát végző szervezetekről van szó. A várossal kötött fenntartói megálapodás 2011 végén lejár, addigra készítik el azt a hosszútávú koncepciót, ami a jövőben biztosíthatja a zavartalan működést. Átszervezésre és összevonásokra kell számítani, ami további létszámcsökkentést jelenthet.