MNB - 2
MNB

Hírek

Könyvtári lopások - A szakkönyvek a legkelendőbbek

2008. október 23., 20:03
Eltulajdonított könyvekből készül a vizsgákra a főiskolások és egyetemisták egy része. A tapasztalatok szerint a Berzsenyi Dániel Könyvtárból gyakran ellopják a felsőoktatásban használatos szakkönyveket. A fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban évente többezer kötet tűnik el az állományból. A szombathelyi bibliotékának ugyan van vonalkódos biztonsági rendszere, időnként mégis kijátsszák azt a lelkesebb olvasók vagy a DVD-gyűjtők.

Nemcsak a könyvkötők enyveskezűek, hanem a lelkes könyvtárlátogatók egy része is. A budapesti könyvtárakból évente mintegy 20 millió forint értékű könyvet tulajdonítanak el az olvasójegyesek. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban is számos kötetet visznek el. Korábban DVD-filmekkel is bővítették a látogatók a magángyűjteményüket, ezért a gyakori lopások miatt most csak üres kazettatokokat tettek ki a polcokra a könyvtárosok.

Nagy Éva - igazgatóhelyettes, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Tudunk konkrét lopásokról és sejtjük, hogy vannak lopások. Ezt minden alkalommal nem tudjuk konkrét bizonyossággal, hogy azt valóban eltulajdonították-e."

Egyszerre 35 db könyvet lehet kikölcsönözni a Berzsenyi könyvtárból, aki pedig késéssel viszi vissza a köteteket, annak naponta könyvenként 30 forintot kell kifizetnie. Ha azonban az olvasó nem juttatja vissza huzamosabb ideig azokat, akár még bíróság elé is kerülhet az ügye. Az eddigi kiszabott legmagasabb költség 60 ezer forintjába került a feledékeny olvasónak.