Hírek

Kiadványsorozat - ezúttal CD-n

2008. május 08., 08:53
Új kiadványsorozatot jelentetett meg a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Vasi településekről a könyvtárban elérhető cikkeket, publikációkat, fotókat gyűjtötték össze. Ezúttal azonban nem a hagyományos könyv formában, hanem digitális úton, CD-n jelentették meg.

Napjainkban a legtöbben már inkább számítógépet, internetet és CD-t használunk a számunkra fontos információk eléréséhez. Ezt felismerve és igazodva az információs fejlődéshez, a Berzsenyi Dániel Könyvtár is CD-n jelentette meg legújabb kiadványsorozatát. Településekről gyűjtötték össze a könyvtárban elérhető cikkeket, könyvrészleteket, tanulmányokat és persze fotókat. Az archívum két részből áll: az egyik a településekről szóló hasznos információkat tartalmazza, a másik a cikkeket, tanulmányokat. Eddig négy településről: Vépről, Táplánszentkeresztről, Gencsapátiról és Rumról készült kiadvány.

Pallósiné dr. Toldi Márta - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Azzal a céllal kezdtük el, hogy a könyvtárunk Savarienia néven ismert, de megyetörténeti, helytörténeti gyűjteményként működő, és már 1905 óta szolgáló gyűjteményt a megyében élő lakosokhoz közelebb vigyük."

A kiadványt megvásárolni nem lehet, szerzői jogi védettség miatt. Csak a Berzsenyi Könyvtárban, valamint a községi és az ottani iskolai könyvtárakban lesz elérhető. Nemcsak kutatóknak lehet hasznos ez a kiadvány, hanem tanórákon is. Hiszen nemcsak a település történelmét lehet megismerni, hanem a cikkek segítségével a nyelv változásait is nyomon követhetjük.