Hírek

Nyár van a múzeumokban is

2007. július 20., 12:09
Nem elsősorban a forgalomban, inkább a látogatók összetételében érződik a nyár a kulturális intézményeknél. Ebben az időszakban inkább családok keresik fel például a Képtárat, de előszeretettel látogatják a gyerekes szülők a könyvtárat is. Utóbbiban csökken nyáron a látogatók száma, míg a Képtárban a kiállítástól függ, mennyien váltanak belépőt. Itt azonban nagy turistacsoportokkal még nyáron sem találkoznak.

A Szombathelyi Képtárban idén várhatóan minden rekordot megdöntenek: közel 30 ezer látogatóra számítanak. Azt ugyan nem mérik, hogy télen vagy nyáron mennyien jönnek el a kiállításokra, azt viszont látják, hogy nyárra a közönség összetétele megváltozik.

Dr. Gálig Zoltán - igazgató, Szombathelyi Képtár
"A családok jelennek meg. Gyerekek, szülők együtt, míg az év másik felében kevésbé. Egyre több ilyenkor a külföldi látogató."

A Berzsenyi könyvtárat egy-egy nyári napon 5-600-an keresik fel. Ugyanez a szám a téli időszakban eléri a 900-at is. A tapasztalatok szerint nyáron több szórakoztató irodalomat kölcsönöznek az olvasók, és délelőtt egyre többen interneteznek.

Nagy Éva - igazgatóhelyettes, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Jellemző a családok közös látogatása. például a gyermekkönyvtárban együtt vannak a szülők és gyerekek is. a felnőttek közül többen bejönnek olvasni, és este, általában akkor hozzák vissza a könyvet."

A Savaria Múzeumban május volt a csúcs. Ekkor jönnek az iskolás csoportok osztálykirándulásokra és ilyenkor megnézik a múzeumi kiállításokat is. Jelenleg két tárlat is nyitva áll a Savaria Múzeumban, amelyeket még burgenlandiak is látogatnak.

Szommer Ildikó - osztályvezető, Közönségkapcsoalti Osztály, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Inkább a családi látogatás a jellemző. Kirándulásaik alkalmával betérnek a múzeumba, de jellemző, hogy egy-egy tábor is ellátogat hozzánk."

A két kiállítás mellett népszerű a látogatók körében a Skanzen is.