Hírek

Felmérték az olvasók igényeit

2007. július 20., 10:56
A számítógéppark fejlesztését, illetve a könyvállomány további bővítését is kérik az olvasók - derül ki a Berzsenyi Dániel Könyvtár nemrég végzett felméréséből. Idén még egyszer, ősszel végeznek majd hasonló kérdőíves vizsgálatot. Ezek célja, hogy a különböző szolgáltatásokkal kapcsolatban az olvasók véleményét megtudják, valamint felmérjék az látogatók igényeit és javaslatait.

A nyári felmérés során mintegy 200 olvasó töltött ki kérdőívet. Ezek teljes összesítése még nem történt meg, de előzetesen is néhány dolog már kiemelhető. Ezek közé tartozik a számítógép park fejlesztése is, amelyet most teljes egészében nem tud a könyvtár felvállalni, viszont a billentyűzetek és egerek cseréje még ebben az évben megtörténik. Ugyanaez a helyzet a DVD állomány bővítésével is, amit szintén sokan kértek az olvasók közül.

Az intézmény forrás átcsoportosítással igyekszik eleget tenni az olvasók kérésének. Az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett a videofilm-kölcsönzés. Ezért a könyvtár azt tervezi, hogy ingyenessé teszi ezek kölcsönzését, azaz nem kell kiegészítő olvasójegyet váltani ezek kölcsönzéséhez. Az olvasók elégedettek a könyvtárosok által nyújtott tájékoztatással, viszont a másolásért vagy nyomtatásért kért térítési díjakat sokallják.

A felméréséből arra is fény derült, hogy sok olvasó még mindig elégedetlen a nyitva tartással annak ellenére, hogy az ország más városaihoz képest még mindig a Berzsenyi KÖnyvtár nyitva tartása a leghosszabb. Az intézmény ezen nem kíván a jövőben sem változtatni, kivéve nyáron.

Július 31-től kezdve egészen augusztus 25-ig hétfőtől péntekig délelőtt 10 órától egészen este 6-ig lesz nyitva a felnőtt és a gyermekrészleg, szombaton viszont továbbra is 10-től 17 óráig várja olvasóit a könyvtár. A nyári és az őszi felmérés eredményét várhatóan az év második felében hozzák nyilvánosságra.