Hírek

101. születésnapja alkalmából köszöntötték Spiegler Elemért a Zsidó Hitközségben

2013. szeptember 10., 16:36

A 20. század szombathelyi tanúja 1912-ben született Felsőőrön, később suszterként dolgozott. A vészkorzsak idején munkaszolgálatos volt, családtagjai a haláltáborokban vesztek oda.

101. születésnapja alkalmából köszöntötték Spiegler Elemért a Zsidó Hitközségben

Az Isten nagyságát és könyörületességét kifejező ősi imát, a kádist Spiegler Elemér mondta a pénteki zsidó szertartáson. Ő a szombathelyi hitközség legidősebb tagja: augusztus 24-én volt a 101. születésnapja.

Elemér bácsi 1922 óta él Szombathelyen. Fiatalon suszternek tanult, majd a cipőgyárban dolgozott, ahonnan a zsidótörvények miatt elbocsátották. 1942-ben munkaszolgálatra vitték, csak a háború után térhetett haza. Hogy közben vele és családtagjaival mi történt, arról nem szívesen beszél.

Spiegler Elemér
A bátyámnak 6 éves gyerek volt, vagy 8 éves, bocsánat, anyámat, sógornőmet, 2 testvéremet. 10:35 Kiirtották. Mit tudtam csinálni? Belenyugszom vagy nem. Változtatni nem tudok.

Elemér bácsi azt mondja, több volt a rossz, mint a jó az életében, de szívesen idézi fel gyerekkori csínytevéseit és a régi Szombathely is élénken él az emlékezetében. Büszke rá, hogy egészen 1920-ig vissza tudja idézni a múltat. Születésnapja alkalmából hittársai is köszöntötték.

Grünwald Zsolt
A Papának nemcsak azért örülünk, mert 101 éves és friss és üde, hanem azért is örülünk a papának, mert ezt a kis közösséget, ha csak egy pillanatra is, összehozta.

Az ünnepi alkalomból a jókívánságok mellett egy családi fotóval díszített emlékplakettet kapott.

"Spiegler elemérnek, a Szombathelyi zsidó Hitközség tagsága."

Spiegler Elemér a Zsidó Szabadegyetemnek szánt adományával köszönte meg a figyelmességet. Nemcsak a hitközség életét kíséri figyelemmel: naponta olvas újságot, nézi a híradót és sokat olvas.

Spiegler Elemér
Jól érzem magam, jól alszom, étvágyam is van, mindenem megvan, családom, szép unokák, dédunokák, még szeretnék sokáig köztük lenni.

Elemér bácsi a szombathelyi televízió műsorainak is rendszeres nézője, ezért innen kívánunk neki mi is sok örömöt és jó egészséget.