Hírek

100 éve tért haza Szent Márton ereklyéje

2013. június 11., 18:23

1913. június 14-én hozták haza Tours-ból Szent Márton ereklyéjét, amelyet azóta is a Székesegyházban őriznek. A város és az egyházmegye pénteken ünnepi rendezvényekkel emlékezik a 100 évvel ezelőtti eseményekre.

100 éve tért haza Szent Márton ereklyéje

1913 júniusában ünnepélyes külsőségek között vitték a Székesegyházba Szent Márton ereklyéjét, amelyet a Tours-i püspökségtől kapott a város. Márton földi maradványait a feldíszített utcákon 40 ezres tömeg kísérte. Az ereklye hazahozataláról és a szombathelyi ünnepségekről Csempesz János újságíró pap számolt be élményszerűen 100 éve kiadott könyvében, amelynek mindössze egyetlen ép példánya maradt fenn. Ebből most reprint kötetet jelentetett meg a város.

Melega Miklós igazgatóhelyettes, Vas Megyei Levéltár
Részletesen dokumentálta a korabeli eseményeket, a körmenetnek a menetét, a felvonulóknak a névsorát, és ez egy olyan érdekes összefoglalót ad, ami alapján a korabeli Szombathely életéről, a 100 évvel ezelőtti polgárok egy ünnepnapjáról érdekes adatokkal gazdagodhat, aki ezt a könyvet elolvassa.

Pénteken délután a város és az egyházmegye közösen emlékezik a 100 évvel ezelőtt történtekre.

Takátsné Tenki Mária tanácsnok
Szent Márton plébániáról, a templomból hozták az ereklyét a székesegyházba. Ez a vonulás ez a Fő téren keresztül történt, és szeretnénk, ha ennek az emlékére, az önkormányzat együttműködött ebben, a Fő teret feldíszítve részt vennének minél többen.

Az ereklye hazahozatalának centenáriumi ünnepe a székesegyházban folytatódik.

Schauermann János plébános
A 100. évforduló fénypontja 14-én este 6 órakor a székesegyházban az ünnepi szentmise, amit a nuncius úr fog pontifikálni.

A különleges évfordulóra két kiállítás is nyílik: szerdán délután az Egyházmegyei Kincstárban Veres András megyés püspök nyitja meg a korabeli fotókat és dokumentumokat bemutató tárlatot, szombattól pedig a Berzsenyi Könyvtárban tekinthetők meg azok a képeslapok és bélyegek, amelyek a Szent Mártonhoz kötődő emlékhelyeket örökítették meg.