MNB
MNB - 2

Hírek

10 milliárdos fejlesztés valósulhat meg a Markusovszky Kórházban a következő években

2013. február 11., 17:10

Tavasszal elkezdődhet a régi belgyógyászati tömb lebontása, és pályázati források segítségével javulhat a koraszülöttek, a pszichiátriai, az onkológiai, valamint a krónikus szív-és tüdőbetegek  ellátása.

10 milliárdos fejlesztés valósulhat meg a Markusovszky Kórházban a következő években

Naponta 150-180 daganatos beteg kap sugárkezelést a Markusovszky Kórházban. A két, több mint 7 éve beszerzett lineáris gyorsító szinte folyamatosan működik, s mivel a megyén kívülről is fogadnak betegeket, egy újabb berendezésnek nagy hasznát vennék. 

Dankovics Zsófia főorvos, onkoradiológiai osztály
Nemcsak a betegellátás mennyiségének növelését jelentené, hanem minőségi javulást is biztosítana, hiszen sugárkezelés esetén a daganatok ellátása minél nagyobb dózisban követendő cél, a védendő szerveket pedig minél jobban kímélnünk kell, ez az új készülék ezt tenné lehetővé.

A meglévőknél korszerűbb berendezés a daganatok genetikai elemzése után személyre szabott terápiát tesz lehetővé. Beszerzésére egy 1,4 milliárd forintos pályázat nyújt lehetőséget. Támogatást nyert a kórház új inkubátorokra,  lélegeztető gépekre és informatikai fejlesztésekre a koraszülöttek ellátáshoz, egy 250 millió forintos pályázat révén pedig a rehabilitáció feltételeit javítják.

Nagy Lajos vezérigazgató-főorvos, Markusovszky Kórház
Folyamatban van egy rehabilitációs pályázat, ami azon krónikus betegeknek a rehabilitációját segíti, akik eddig kicsit mostohább sorban voltak, ilyen a pszichiátriai járóbeteg-ellátás, ill. a krónikus tüdő- és szívbetegeknek a rehabilitációja.

Tavasszal a kórház történetének legnagyobb beruházása is elkezdődhet: hozzákezdenek a kékcsempés épület lebontásához, amelynek helyén egy kétszer nagyobb belgyógyászati tömb épül. Ezzel együtt korszerűsítik a műtőket, a sterilizálót és az intenzív osztályt is.

Nagy Lajos vezérigazgató-főorvos, Markusovszky Kórház
Ennek az összege közel 7 milliárd forint lesz, erre kaptunk még plusz forrást, mai garantálja, hogy ezt biztsan be tudjuk fejezni.

A tervek szerint egy újabb, másfél milliárd forintos pályázati támogatás segítségével a körmendi kórházat is modernizálják, az SZTK-ban maradt szakrendelések és a tüdőgondozó pedig a felújítandó Vérellátóba költözik.