Hírek

Vörösiszap-katasztrófa

2010. október 05., 18:50
Négyen meghaltak, hat embert még keresnek a mentőalakulatok, és a kedd délutáni adatok szerint 113 sérültje is van az ajkai gátszakadásnak. A timföldgyár egyik zagytározójából szabadult ki több mint egymillió köbméter vörösiszap. A katasztrófa helyszínére Vas megyéből, Szombathelyről is indultak mentőalakulatok.
Vörösiszap-katasztrófa

A hadsereget is bevetették a katasztrófa sújtotta területen. Közel 200 katona dolgozik a helyszínen, köztük speciális vegyvédelmi és mentesítő egységek. Kolontárt tegnap délután fél egykor öntötte el a vörösiszap, majd további négy települést is elért az áradat. Több száz családnak kellett elhagynia otthonát, az iszapömlés az ivóvízbázist is veszélyezteti. A honvédelmi miniszter is a helyszínen tartózkodik.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
"Az okozott kár és a felelősség kérdése tisztázva lesz, de az utólagos dolog. Az első most, hogy ezt a rendkívül agresszív, veszélyes lúgos anyagot semlegesíteni kell, mentesíteni kell az egész környezetet."

A vörösiszap-tározó gátszakadását követően egy órán belül szombathelyi mentőegységek is a katasztrófaövözetbe indultak. Öt esetkocsival vettek részt a mentésben.

Dr. Puskás Tivadar regionális orvosigazgató, OMSZ Nyugat-dunántúli Mentőszervezet
"A vasi egységek részben a betegek ellátásában segédkeztek, részben a szállításban. Összesen 21 beteget láttunk, és 12-őt szállítottak."

A szombathelyi tűzoltók hajnalban jöttek haza Veszprém megyéből. A vörösiszap még most is látszik a fecskendőautón.

Egy kocsival, hatan segítettek a katasztrófa helyszínén a bajbajutottaknak. Tüzet oltottak, iszapot takarítottak, és mentettek.

Szuhogyi Szabolcs rajparancsnok, Szombathely Város Tűzoltósága
"Találtunk egy idős házaspárt egy autóban, akiket az iszapáradat felrakott egy kerítésoszlopra. Ők lógtak, és több órát ültek ebben a lúgos folyadékban."

Azt még nem tudni, szennyezett védőfelszerelésük újra használható lesz-e. Mentés közben egyik társuk teljesen elsüllyedt a vörösiszapban. Azonnal kihúzták és lemosták. De mindannyian érintkeztek az erősen lúgos, nehézfémekkel teli, radioaktív vörösiszappal, ezért a parancsnok orvosi kivizsgálásra küldte őket. Bár csak fáradtságot éreztek szemükben, kiderült, azonnal ki kell mosni, hogy az ott lerakódott lúg ne okozzon komoly károsodást.

Dr. Ruzsonyi Mária szemész szakfőorvos, MÁV-rendelő
"Súlyos szaruhártya-maródást okoz. A legsúlyosabb esetben halszem-effektus jön létre, tehát kifehéredik a szaruhártya. Azon már csak szaruhártya-átültetéssel lehet segíteni."

A károsultak megsegítésére országos gyűjtés indult. Egy, az OTP Banknál vezetett számlára várják befizetéseket, valamint újraindult a Nemzeti Segélyvonal is. A 1752-es szám hívásával 250 forinttal támogathatják az iszapáradat miatt bajba jutottakat.

OTP Bank:  11784009-20200673
Nemzeti Segélyvonal: 1752