Hírek

Viszonylag rövid, de mozgalmas volt az első őszi közgyűlés

2012. szeptember 28., 17:43

A költségvetés módosítása és az oktatási rendszer átalakítása korbácsolta fel leginkább a kedélyeket a tegnapi közgyűlésen. Túlnyomórészt erről beszéltek a frakciók képviselői az ülést követő sajtótájékoztatókon is. Szó esett még a testvérvárosi kapcsolatokról, a közbiztonságról, az önkormányzati cégek első félévi gazdálkodásáról és az AGORA-pályázatról.

Viszonylag rövid, de mozgalmas volt az első őszi közgyűlés

Szombathely ma már nem a béke szigete - kezdte sajtótájékoztatóját Balassa Péter. A Jobbik képviselője szerint fel kell hívni a figyelmet arra, hogy vannak problémák az éjszakai életben. A politikus nem érti, hogy ebben a gazdasági helyzetben miért kell 8 millió forintot költeni a városháza nagytermének felújítására. Szerinte a parkfenntartó cég létrehozása hiba volt, csak veszteséget termel, miközben a munkáját nem látja el rendesen. Balassa Péter úgy véli, csak akkor bővítse a város testvérvárosi kapcsolatait, ha a meglévőket maradéktalanul képes ápolni.
Horváth Zoltán szerint sürgősen tárgyalni kellene a civil koncepciót, mert az egyesületek, alapítványok helyzete bizonytalan, a támogatás pedig egyre kevesebb. Az LMP képviselője elmondta: már az elején látszott, hogy tarthatatlanok a költségvetés számai, ezért kellett most megnyirbálni a Haladás és a szimfonikus zenekar támogatását. Kijelentette: a szakközépiskolák államosítása számára elfogadhatatlan.
Marton Zsolt elmondta: idén kétmilliárd forint tőke- és kamattörlesztést kell kifizetnie a városnak, amit nem lehet hitelekből finanszírozni. Támogatta a közgyűlés az AGORA-pályázat beadását, az előkészítéshez forrást különítettek el. Ugyancsak megszavazták az LUK fejlesztési elképzelései kapcsán a Selyemrét utcai TISZK-épület eladásáról szóló szándéknyilatkozatot. A féléves beszámolók azt mutatják, hogy a városi cégek nem veszteségesek, amelyeket mégis, azoknak át kell gondolni a jövőjét - fejtette ki az alpolgármester. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: végkifejletéhez közelít az Unihall-ügy, jó esély van rá, hogy a város visszaveszi a sportcsarnok üzemeltetését.
Czeglédy Csaba sérelmezte, hogy januártól szép csendben gyámság alá kerül az oktatás Szombathelyen, szerinte onnantól kezdve nem lesz az önkormányzatnak érdemi beleszólása a változásokba. Még senki nem tudja, hogyan fog működni a rendszer, és szerinte a napirend megszavazására sem volt felhatalmazva a testület. Az MSZP-SZTKE frakcióvezetője kifejtette: a városnak ki kell dolgoznia egy koncepciót plusz források bevonására a költségvetésbe. Sikerként említette, hogy a közgyűlés felszólította a távhőszolgáltatót: vizsgálja felül a számlázási anomáliákat.
Németh Kálmán elmondta: az oktatás átalakítása nem hoz akkora megtakarítást, mint amit reméltek, mert a pedagógus béreket ugyan nem a város fizeti majd, de a személyi jövedelemadó, a gépjárműadó és az illetékek az államkasszába vándorolnak jövőre. Szerinte az önkormányzati cégek azért teljesítettek ilyen jól az első félévben, mert még nem fizették vissza a tagi kölcsönt.