Hírek

Vig Károly rovartani könyve

2019. október 15., 14:18

Hiánypótló tudománytörténeti könyvet jelentetett meg a Savaria Múzeum. Vig Károly entomológus a magyarországi rovartani kutatások történetét írta meg nagymonográfiájában. A kötet a szerző reményei szerint hozzájárul ahhoz a szemléletváltozáshoz is, amely egyenrangú félként kezel minden körülöttünk létező élőlényt - hangzott el a bemutatón.

Vig Károly rovartani könyve

Számos kiváló rovarász életrajza elkészült már Magyarországon, de Vig Károly több mint 700 oldalas munkája az első, amely a rovartani kutatások egészét áttekinti.

Vig Károly entomológus, szerző
A kötet a kezdetektől, tehát 1637-től, amikor az első magyar szerzőtől származó rovartani munka megjelent, 1910-ig, a Magyar Entomológiai Társaság megalapításáig öleli fel a rovartani kuttaásokat, tényleg azoknak a magánszemélyeknek, illetőleg intézményeknek a működését mutatja be, amelyek akár nagy, akár kicsi eredménnyel hozzájárultak mai tudásunkhoz. 00.55

A hiánypótló kötetben a szerző a legnagyobbak életútja mellett a névtelenek munkásságát is a figyelmünkbe ajánlja - hangsúlyozta a bemutatón a Természettudományi Múzeum korábbi főigazgatója, aki szerint csaknem mindenki haszonnal forgathatja az olvasmányos, gazdagon illusztrált könyvet.

Korsós Zoltán főmuzeológus, Magyar Természettudományi Múzeum
Elsősorban nyilván a rovarokkal fogllakozó, tudománytörténet iránt érdeklődő emberek, de annyira szemléletesen és olvasmányosan, izgalmasan dolgozta fel Károly a könyvet, hogy középiskolai tanárok biztos fogják tudni ajánlani diákoknak is, hogy kedvet kapjanak az ilyen jellegű kuttaásokhoz. 04:33

Vig Károly a Természettudományi Múzeum tudománytörténeti gyűjteménye, valamint a vidéki múzeumok,  levéltárak és könyvtárak dokumentumainak felhasználásával írta összefoglaló munkáját. A könyvben több tudománytörténeti érdekességet és gazdasági szempontból fontos eseményt is feldolgozott. Részletesen foglalkozik például a 19. század végén pusztító filoxéra elterjedésével, vagy a sáskajárással, amelyekkel szemben a rovarkutatók találták meg a hatékony védekezési módot. Az ilyen irányú kutatások a hasonló jelenségek miatt ma is rendkívül fontosak. Vig Károly a bemutatón szomorúan jegyezte meg, hogy a gazdasági érdekek ellenére a rovartani kutatások soha nem kaptak elég figyelmet és támogatást.