Hírek

Véget ért az évad

2010. május 22., 16:09

Elbúcsúzhat Vásáry Tamástól a Savaria Szimfonikus Zenekar, ha nem javul az együttes anyagi helyzete a következő szezonig. A tiszteletbeli elnök karnagy elégedett a zenekar idei teljesítményével, de a forráshiány miatt nem tudja itt megvalósítani a terveit.  Ettől függetlenül a következő szezonban az előre összeállított bérletes műsorrend szerint Vásáry Tamás négy koncertet vezényel.

Véget ért az évad

Beethoven IX. szimfóniájával készül a Savaria Szimfonikus Zenekar a szombati évadzáró bérletes hangversenyére. Az együttes az eddigiekhez képest jó évet zárt - mondja az igazgató.

Mérei Tamás igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Egyrészt bérleteseink száma jelentősen növekedett, ha a koncertszámot tekintünk, akkor a 2008-as, 9-es év koncertjéhez képest 98 volt tavaly, az idén - ez azt jelenti, hogy azt szinte megdupláztuk."

Az ingyenes koncerteknek köszönhetően egyre több látogatót vonzanak nemcsak a szabadtéri, hanem a Bartók-termi hangversenyek is. A zenekar anyagi helyzete viszont jelentősen romlott. Hiába szereztek 16 millió forintos bevételt, mégis veszteséggel zárták a 2009-es évet. Bár mindkét fenntartó megadta az eddig szokásos támogatást, a minisztérium által elvont 40 millió forint veszélyezteti a zenekar további létét.

Ráadásul az elmúlt év fő attrakciójaként megjelenő Vásáry Tamás is a zenekar anyagi körülményeitől teszi függővé maradását. Az elismert karnagy egy szakács munkájához hasonlította a szimfonikusok működését.

Vásáry Tamás - tiszteletbeli elnök karnagy, Savaria Szimfonikus Zenekar
"Só nincs, meg hús, meg paprika sincs, de azért csináljon egy nagyszerű ebédet. Hát az nem megy úgy. Tudom, hogy szegény ember vízzel főz, de az olyan is, tehát hogyha nem lesz meg ami tulajdonképp szeptember-októberben fog eldőlni, mik az anyagi lehetőségek, akkor mégse tudok maradni."

Ettől függetlenül az előre összeállított bérletes műsorrend szerint Vásáry Tamás négy koncertet vezényel a következő szezonban. Bár a bérletes hangversenysorozat szombaton lezárul, június 4-én Eötvös Péterrel és egy Brahms-esttel várják a szimfonikusok a zenekedvelő közönséget.