Hírek

Vasi MozgóKépTár

2015. július 28., 11:33

Vas megyei települések fotó- és filmarchívumának létrehozását tervezik egy országosan egyedülálló mintaprogram keretében. Cél, hogy minden város és falu készítse el a saját filmjét, amelyben bemutatja értékeit, hagyományait. Az alkotások bekerülnek a Vasi MozgóKépTárba, ami később mindenki számára elérhetővé válik.

 

Vasi MozgóKépTár


A jellemzően aprófalvas szervezetű Vas megyében összesen 216 település található. Szinte mindegyik őriz valamilyen épített-, természeti-, kulturális- és szellemi örökséget, régi, elfeledett mesterségek nyomait, némelyik pedig érdekes személyiségek szülő- vagy lakóhelye. Ezeket az értékeket kívánja megőrizni és az érdeklődők elé tárni a Vasi MozgóKépTár.

Meskó Krisztián - projektmenedzser 

"Az alapkoncepció az, hogy minden Vas megyei település készítse el saját magáról a filmjét, lehet településfilm, portré, helyi érték bemutatása, de akár dokumentumfilmben is lehet gondolkodni."

Nemcsak profi, hanem lokálpatrióta amatőr filmesek, fotósok munkáit várják. Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező, valamint Horváth Zoltán és Boros Ferenc függetlenfilmesek mentorként vesznek részt a kezdeményezésben. Az elmúlt héten nagy érdeklődés mellett szakmai műhelyt szerveztek, amit szeptemberben megismételnek. Az érdeklődők itt kaphatnak segítséget munkájukhoz.

Boros Ferenc - függetlenfilmes
"Nagyon fontos az, hogy odafigyeljünk a települések értékeire, hagyományaira, híres embereire, mesterségeire, rendezvényeire, amit érdemes lenne összegyűjteni, bemutatni. Ezt egy fontos kezdeményezésnek tartom."

Az alkotásokat zsűrizik, és a tervek szerint ősszel fesztiválon mutatják be a nagyközönségnek. A Vasi MozgóKépTár jövő nyárra állhat össze, ezt követően megyei körútra indulnak a filmekkel.