Hírek

Vas vármegyében több mint 3500 iskolás kapott a napokban ingyenesen notebookot saját használatra

2023. november 22., 13:59

Országszerte 140 ezer, Vas vármegyében több mint 3500 iskolás kapott a napokban ingyenesen notebookot saját használatra. Ezzel javultak a digitális oktatás feltételei. Most a 7. és 10. osztályos tanulóknak osztottak modern gépet, amivel otthon és tanórán is dolgozhatnak, a következő ütemben pedig további három osztályból lehet majd regisztrálni.

Vas vármegyében több mint 3500 iskolás kapott a napokban ingyenesen notebookot saját használatra

A Bolyai-iskolában pénteken osztották ki a notebookokat. 195 diák kapott modern gépet, akiknek a szülei előzetesen regisztráltak.

"Használható sima notebookként, a mérete alapján kis kezes, nagy nagy. Ütés- és vízálló, érintőképernyős, így akár kihajtva tabletként is használható."

Az igazgató azt mondja, a Covid-időszak megmutatta, hogy digitális eszközellátottság terén még van mit pótolni.

Papp Tibor - igazgató, ELTE Bolyai János Gyakorló Ált.Isk. és Gimn.

"Nagyon kevesen rendelkeztek saját notebookkal, ami megnehezítette a digitális távoktatást. Ma már ez hálistennek nincs, de rengeteg olyan módszertani elemet használunk, amiben jól tudják hasznosítani a diákok a notebookokat, nemcsak a digitális kultúra, hanem minden tantárgy esetében."

A digitális oktatás fejlesztését célzó programot uniós támogatással a Klebelsberg Központ valósítja meg, minden iskola részesül belőle. Tavaly februárban volt az első kör, most pedig a 7. és 10. osztályosok kaptak notebookot. A gépet hazavihetik, használhatják gyűjtő- és projektmunkához, házi feladatok megoldására. Könnyen összeköthető a digitális táblával, így az órai munkában is nagyobb távlatok nyílnak.

Papp Tibor - igazgató, ELTE Bolyai János Gyakorló Ált.Isk. és Gimn.

"Az e héten tartandó nevelési értekezletünket pont annak szántuk, hogy módszertanilag megújítsuk a digitális oktatást, erre fogjuk képezni a kollégákat. Idén az összes tanteremben digitális panel került fel a régi krétás táblák helyett, ez rengeteg új eszköz bevezetését tette lehetővé."

A szülő anyagi felelősséggel tartozik a gépért, az nem adható tovább másnak. Az általános iskolások 8. osztályig, a gimnazisták érettségiig tarthatják maguknál.

"Hosszú távon az a cél, hogy a 20 kilós iskolatáskákat egy ilyen gép leváltsa."

November 30-ig az 5., 6. és 9.-es gyerekek szülei is regisztrálhatnak a Kréta rendszeren keresztül, számukra a következő ütemben, jövő tavasszal osztanak notebookokat.