Hírek

Vas megyében csökkent az új építésű lakások, házak ára

2020. október 15., 17:21

A koronavírus-járvány tavaszi hulláma visszafogta az ingatlanpiacot. Most pedig az 5 %-os lakásáfa újbóli bevezetése, és a forgalmi adó visszaigénylésének lehetősége miatt ismét megtorpant a vásárlási kedv. A vevők kivárnak, hogy megismerhessék a részleteket. Egy ingatlanhirdetési portál elemzése szerint Vas megyében az új építésű lakások, házak ára az elmúlt egy évben 7,5 %-kal csökkent.

 

Vas megyében csökkent az új építésű lakások, házak ára

„Lesz egy bejárat itt a kapualj alatt, onnét farkasfog szerűen a parkolók, egyirányúan megkerüli a garázssort, a másik oldalon jön vissza. A garázssor egyik és másik oldalán is 10-10 garázs van.”

A parkoló és a garázs fontos szempont a lakásvásárlásnál, és leginkább az energiahatékony, 1-2 hálóval plusz nappalival rendelkező ingatlanokat keresik most a vevők. Az év elejétől a korábbi szintre emelt forgalmi adó, valamint a koronavírus-járvány erősen éreztette hatását e területen. A napokban bejelentett lakásáfa újbóli 5 %-ra csökkentésétől, és az újabb családtámogatási intézkedésektől a szakemberek a piac ismételt felpörgését várják.

Heckenast István – ügyvezető, Heckenast Ingatlanközvetítő Kft.
„Ez egyszer a piacon nagyobb kínálatot jelent, és azt tudjuk a közgazdaságtanból, hogy a nagyobb kínálat az árakra is visszahat. Ebben bízunk mi is. Nyilvánvaló ez nem azonnali és gyors dolgok lesznek, de van egy perspektíva, és ez egy két éves perspektíva, ez mindenkinek jót jelent.”

Szombathelyen hasonlóak az ingatlanárak, mint Győrben és Sopronban, 500 ezer forint körül mozog az új építésű lakások négyzetméterára.

„Ebben a lakásban itt található a konyha, a szerelések megkezdődtek, itt terveztük az étkezőt.”

Mindez egyben a nappalival. Ebben a 24 lakásos társasházban is ez a legkedveltebb elosztás. Gőzerővel folyik a munka. A lakások nagy részét már eladták, de a kivitelező szerint most leginkább a kivárás jellemzi a piacot.

Bereczki László – ügyvezető, Bereczki Kft.
„Mindenki most kalkulál, mindenki a legjobbat szeretné, én azt gondolom, hogy újra lesz vásárlóerő. Szerintem annyi nem lesz, mint az elmúlt 3-4 évben, de bízom benne, több vásárló lesz az 5 %-os lakásáfával, mint a 27 %-ossal.”

Az elmúlt években a családtámogatási intézkedéseknek is köszönhetően jelentősen megnőtt az ingatlanpiaci kereslet, ami a lakásárak növekedését is eredményezte, ezzel együtt pedig az építőanyagok is drágultak.