Hírek

Vas megyében az ország uniós csatlakozása után jelentősen csökkent a vágóhidak száma

2014. március 25., 17:57

Mindössze 2 helyen vágnak sertést és marhát, és baromfit is csak 3 üzemben dolgoznak fel. A napokban Gércén avatták fel azt a vágópontot, amelyet családi vállalkozásban és állami támogatással hoztak létre.

Vas megyében az ország uniós csatlakozása után jelentősen csökkent a vágóhidak száma

Szélessy Zoltán 2002-ben indította vállalkozását. Növénytermesztéssel kezdett, majd később már állattenyésztéssel is foglalkozott. Birtokán ma már 550 ír húsmarha legel, és mangalica állománya is egyre szaporodik. A Darányi Ignác Terv keretében közel 70 millió forintos támogatást nyertek, így mintegy 140 millió forintos beruházással létrehoztak egy vágópontot és húsfeldolgozót.

Szélessy Zoltán
A feldolgozásunkat úgy tervezzük, hogy amit előállítunk, azt itt is vágjuk le, dolgozzuk fel. Úgy mint tőkehús, szalámi, kolbászként.

Az új vágópont engedélyezett kapacitása heti 12 marha és 40 sertés. A tulajdonos, Szélessy Zoltán az avató ünnepségen elmondta, évente 800 mangalicát és 4-500 marhát szeretnének feldolgozni. Az üzemben nem csak a saját állataikat vágják majd, ezzel a környék gazdáit is segítik.

"Pápa mellől hívtak, hogy 5-öt szeretnének behozni,mihelyst indulunk."

Az avatáson a vidékfejlesztési miniszter elmondta, 2010-ben mindössze 13 vágópont működött az országban, most a gércei a 39., amelyik megkezdi működését.

Fazakas Sándor vidékfejlesztési miniszter
Helyi termékek, helyi élelmiszer előállítás elképzelhetetlen helyi feldolgozás nélkül. Itt Gércén ez a nagyon szép vágópont és húsfeldolgozó, egy mintaszerű családi vállalkozás teszi azt lehetővé, hogy ne takarmányt, ne vágóállatot értékesítsen, hanem magasabb feldolgozottságú termékekkel lássa el a települést, a környező üzleteket.

A cél, hogy amit lehet, a gazdák helyben állítsanak elő, dolgozzanak fel és jó minőségű, jó ízű helyi termékekkel lássák el a környéket, és legyenek helyi beszállítói a közétkeztetésnek is.