Hírek

Van egy jó sztorija a Savaria Szállóról?

2014. november 06., 16:33

Ezzel a címmel kerekasztal-beszélgetésre és kiállításmegnyitóra hívták az érdeklődőket a Berzsenyi-könyvtárba szerda este. Zsúfolásig telt a terem, a közönség soraiból is sokan idézték fel az évek óta üresen álló szombathelyi szállodához fűződő emlékeiket.

Van egy jó sztorija a Savaria Szállóról?

100 évvel ezelőtt  kezdte el építtetni a maga korában modernnek számító szállodát a Kovács család. Ennek körülményeit idézték először a kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Majd az egykor itt dolgozók anekdotáztak, mesélték felejthetetlen emlékeiket.

Kenesei János - főpincér
Abban az időben a farsangi időszak - nem tudom, hogy pontosan most meddig tart - a tavasz kezdetéig kinyúlt, 17-19 ilyen bálunk volt, tehát gyakorlatilag az egész megye megmozdult ott.

Az 1985-ben átépített szálloda egykori recepciósa még arra is emlékezett, hogy egy-egy neves vendég melyik szobában szállt meg.

Pass Erzsébet
“Régen arról szólt, hogy nem volt internet, és mégis a ismerni kellett a menetrendeket, a város nevezetességeit. Mindent úgy kellett tudni, hogy a vendég azt érezze: ezt a szakmát úgy tanultuk meg, hogy az ő megelégedésére vagyunk a pult mögött.

Virágcsokorral köszöntötte a program egyik szervezője, Szalayné Bodor Edit azt a házaspárt, aki épp 50 évvel ezelőtt tartotta lakodalmát és a nászéjszakáját a patinás épület falai közt.

Alig akad olyan szombathelyi család, melynek ne lenne kötődése - leginkább vendégként, vagy dolgozóként - a házhoz, melyet a köznyelv nagyszállóként is emleget .

Spiegler Tibor
“Rangot jelentett a Savaria szállodában ebédelni, a teraszán kávézni,és ez ma újra előjött. A mai történetek mindegyike szívet melegentő volt. Ez azt is mutatja, hogy az embereknek fontos volt a szálló, a vásros, sőt a város hangulata is.

Estére alkalmi vendéglátóhellyé változott a könyvtár fogadótere. A vendégek a kiállítótérben is folytatták a beszélgetést. November 28-ig látható a tárgyi emlékeket bemutató tárlat, ez idő alatt - a nagy érdeklődésre való tekintettel - többször szerveznek még baráti hangulatú visszaemlékező beszélgetéseket a könyvtárban.