Hírek

Ünnepi megemlékezés a megyeházán

2018. október 19., 19:51

Ünnepi megemlékezést tartottak a megyeházán október 23-a alkalmából, és átadták a Vas Megyei Közgyűlés által alapított kitüntetéseket is.

Ünnepi megemlékezés a megyeházán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd Alexa Károly mondott személyes hangú beszédet. A József Attila-díjas irodalomtörténész gyerekkori emlékeit felidézve utalt a történelem fordulópontjaira, a Rákosi-korszakot jellemző csendre, az 1956-os fellélegzésre, és arra, ami ezután következett.

Alexa Károly - irodalomtörténész
“A másik fajta csönd, amire emlékszünk valamennyien, korosabb emberek, hogy egy híres Bereményi-filmnek a címe, hogy Megáll az idő. Valóban 56-ban az idő megállt, megállították. A csöndnek a jegyében, olyan amnézia költözött Magyarországra, ami példátlan a történelem során. Példátlan, és meg kell a történelmet fordítani, újra birtokba kell venni a történelmet. és ez nem egészen evidens.”

Szólt még a forradalom mártírjai és névtelen hősei újratemetéséről, amely szimbolikus jelentőségű volt. Az ünnepi beszédet követően átadták a megyei alapítású kitüntetéseket, köztük a rangos Gróf Batthyány Lajos-életműdíjat, amelyet idén Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke vehetett át. Az elismeréseket a közgyűlése elnöke, valamint Kondora Bálint alelnök és Balázsy Péter jegyző nyújtotta át a megye kiemelkedő szakembereinek és tudományos munkát végző személyeinek.