Hírek

Uniós forrásból korszerűsítik Pornóapáti vízierőművét

2012. február 21., 17:26

Áramtermelésre építettek be egy teljesen új turbinát e, amely egymaga kétszer akkor teljesítményre lesz képes mint a két régi együttvéve. Az eddigi, kézi mozgatású zsilipek helyett automatikus működésű billenőtáblákkal vezetik el az áradó Pinka felesleges vizét. A beruházás nyomán megszűnik a településen az árvízveszély is.

Uniós forrásból korszerűsítik Pornóapáti vízierőművét

Pornóapátiban közel egy évszázada épült vízi erőmű a Pinkán. Akkor egy fűrészüzem működéséhez biztosította az áramot. A korszerűsítése régóta esedékes. Lassan kész a turbinaház, már beszerelték az új turbinát is. Ez egymaga kétszer akkora teljesítményű, mint a régiek együtt. Működésével 60-70 háztartás teljes áramfogyasztását tudná fedezni. A zsiliprendszer is megújult. Olyan billenőgátat építettek, amely érzékeli a vízszintet és kritikus magasság esetén automatikusan lenyílik, így vezeti el a felesleges vizet. Ezzel megakadályozza a település elöntését is. Emellett egy -uygancsak automatikusan működő - kisebb gát  is épült. Ez az áramtermeléshez feduzzasztott, de fel nem használt víz elvezetésére szolgál.

Ing. Anton Fuchs, ügyvezető - Rappold & Penz
Ez egy természetes energia, amely káros mellékanyag létrejötte nélkül termel energiát. Amiért ebbe a fejlesztésbe belevágtunk annak részben környezetvédelemi okai voltak, ez egy természetbarát energia. Emellett fontos volt az állatok védelme,az, hogy a környezetre káros melléktermékek, gázok, korom, nélkül ellőállítható zöld energia. Ez a jövő.

A szakemberek azt mondják: nem véletlenül építettek éppen Pornóapátiban vízi erőművet  a Pinkára. Itt kb. 5 méteres az esése a pataknak, ami kiváló lehetőséget biztosít az erőmű működéséhez.  

TELEFONNÁL. Varga Zoltán, polgármester, Pornóapáti
Ami pozitív hatása még van az a Pinka ökológiája. Létesült ott egy hallépcső, ami a halak ívását és a Pinkán való mozgását segíti elő. Emellett a falut sújtó árvíz kivédésében is szerepe van.

A tervek szerint nyárra készül el a beruházás. Addig befejeződik a hallépcső építése és a tereprendezés is. A KB. 300 millió forintba kerülő munkálatok felére uniós pályázaton nyertek forrást.