Hírek

Megnyílt a Smidt Múzeum

2010. április 21., 17:51
Hosszú szünet után ma újra megnyílt a Smidt Múzeum. A közel féléves átalakítás során nemcsak a belső tér újult meg, hanem restauráltak több értékes műtárgyat, könyveket digitalizáltak. Pályázati forrásból több mint 22 millió forintot fordítottak fejlesztésre.
Megnyílt a Smidt Múzeum


Keppel Csilla azt a képnézegetőt mutatja, amely az egyik újdonság a múzeum megújult kiállításán. Egy lakásbelső hangulatát idézi a földszinti tárlat, amelyen Smidt Lajos fegyvergyűjteményének legértékesebb darabjait könyvek között mutatják be. Megújult az orvostörténeti kiállítás is: látható többek között egy magyar mozgóröntgen automobil makettje is. Az átalakítással a cél az volt, hogy vonzóbbá és látványosabbá tegyék a kiállítást, a múzeumot.

Keppel Csilla, igazgató - Smidt Múzeum
"Már nem időtálló az a nézőpont, hogy a látogató a vitrin túloldaláról mindent megszemlél és akkor mindent megérti, hogy milyen tárgyak vannak bent. Fontos, hogy ezeket ráerősítéssel, interaktív eszközökkel, érintőképernyős monitorral, laminált lapozóval sokkal színesebbé és gazdagabbá lehet tenni."

Az állandó kiállítás megújítására az Oktatási Minisztérium Alfa-pályázata nyújt lehetőséget. Vígh Annamária főosztályvezető elmondta: a Vas megyei múzeumok az elmúlt években 100 millió forintot nyertek ezen a pályázaton, amit a kiállítások korszerűsítésére fordíthattak.

Dr. Vígh Annamária, főosztályvezető - OKM Közgyűjteményi Főosztály
"A megújítás egyszer az interkatív eszközök bevonását, és többet is jelent. Olyan üzeneteket kell lefordítanunk az emberek számára a tárgyakon keresztül, amik a gyűjtés korában nem voltak jelen."

A felújítás után a Smidt Múzeum újra várja a látogatókat. Az ünnepélyes megnyitót ma délután tartották. Elhangzott: a múzeum már benyújtotta az Alfa-programba a következő, az állandó kiállítás megújításának harmadik ütemére a pályázatot. Ennek eredményhirdetése a nyáron várható. A belső után pedig az épület külseje is megújulhat, ehhez 200 millió forint kellene. A tervek már készen vannak, a megfelelő pályázatot várják.