Hírek

Újít a Savaria Múzeum

2010. április 21., 18:40
Jól haladnak az interaktív látványtár építési munkái a Savaria Múzeumban, május végére várhatóan elkészül az új helyiség. Óvodásoktól az egyetemistákig várnak ide minden korosztályt, akik szívesen ismerkednének a történelmi korszakokkal 21. századi környezetben. A fejlesztés 36 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg.
Újít a Savaria Múzeum

A régi klubszoba helyén alakítják ki az új foglalkoztatót, mintegy 50 négyzetméteren. A 80-as években sok iskolás megfordult itt délutánonként, ezt a nyüzsgést szeretnék visszahozni ismét.

Tóth Kálmán - múzeumpedagógus, Savaria Múzeum
"Nagy hiányossága volt a Savaria Múzeumnak, hogy nem volt egy multifunkciós tér, ahol az érdeklődőket le tudtuk volna ültetni."

A termet korszerű vetítőtechnikával szerelik fel. Berendeznek egy kis könyvtárat, kézműves foglalkozásokat szerveznek, az agyagtárgyakat pedig itt helyben kemencében kiégethetik a gyerekek. Egy homokkal teli fiókban kutyacsontvázat rejtenek el, amelyet a kis régészeknek kell felkutatniuk. Különböző történelmi korokból származó műtárgymásolatokat kézbe is lehet fogni.

Egyszerre akár 30-40 főt is tudnak majd fogadni. Az új foglalkoztatóhelyiségre épülő múzeumpedagógiai program kidolgozása jelenleg is folyik. Nem ez az egyetlen újítás a múzeum háza táján: a skanzenban májusban tapasztási program indul, megszépülnek a falak. Folytatódik a fásítási program, őshonos növényeket és szőlőtőkéket telepítenek. Családi pihenő és kiskocsma építését is tervezik. Mindehhez önkéntes segítőket várnak.

Dr. Nagy Zoltán - igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Kertészkedés, kapálás, ha valaki panelban lakik, és szeretne magáénak érezni egy parcellát, szívesen várjuk, vagy olyat, aki egyszerűen csak leülne a porták elé és elbeszélgetne a vendégekkel."

Fiatalokat, nyugdíjasokat egyaránt szívesen várnak, egy-egy szabad délutánjukon, vagy hétvégén fát metszeni, állatokat gondozni, kőműveskedni, füvet nyírni. Cserébe szállást, étkezést és útiköltség-térítést tud felajánlani a múzeum.