Hírek

Újabb rekordot állítottak fel a vasi gazdák

2024. január 16., 22:21

Az elmúlt öt esztendőben már negyedszer fordult elő, hogy újabb rekordot állítottak fel a vasi gazdák a nyári betakarítású búzatermelés tekintetében. Az őszi aratáskor keletkezett kilenc tonna feletti kukorica-eredmény azt mutatja, hogy a helyi termelők több kultúrát tekintve is képesek kiemelkedően teljesíteni.

Újabb rekordot állítottak fel a vasi gazdák

Tavaly 7 tonnás búzatermésátlagot produkáltak a vasi gazdák, ez messze meghaladja az európai országok többségének eredményeit is.

Pusztavámi Márton - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóság
“Boldog vagyok, hogy olyan eredményekről számolhatok be, amit a vasi gazdálkodók teljesítettek. A nyári betakarítású növények esetében újabb rekordot állítottunk fel a búzatermelés tekintetében, és ez az elmúlt öt esztendőben négyszer fordult elő, hogy rekordot döntöttünk. 7 tonnás búzatermésünk van. Nagyon sokan a nyugati féltekéről is megirigyelhetik tőlünk ezt az eredményt.”  

Mára a vasi mezőgazdászok átlagosan másfél tonnával több búzát képesek betakarítani az ország többi vármegyéjéhez képest. Több éves, tudatos fejlesztő munka áll a kedvező trend mögött.

Pusztavámi Márton - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóság
“Tíz évvel ezelőtt, amikor a vasi kamara igazgatósága elindította a munkáját és a tevékenységét, akkor körülnéztünk a világban, körülnéztünk Magyarországon és Vas megyében, és azt a tapasztalatot szűrtük le, hogy a gazdaságunk, a mezőgazdaság legnagyobb problémája a termelési színvonal. Most innentől kezdve meghirdettük a NAK.PLUSZ programunkat, ami azt jelentette, hogy a szokásos és normál kamarai tevékenység mellett óriási figyelmet fordítunk a termelési színvonal növelésére. Ezáltal próbáljuk a gazdákat abba a helyzetbe hozni, amibe az utóbbi években érkeztünk ezzel a termelési színvonallal, ezekkel a terméseredményekkel. Így lettünk egy középmezőny alján elhelyezkedő megyéből rekordokat döntögető, és szinte minden kultúrában országos elsők a megyék között.”

A tavaszi és az őszi árpa-, valamint a repcetermést illetően is országos elsők a vasiak, noha kevesebb repcét sikerült betakarítani, mint amennyire számítottak.

Pusztavámi Márton - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóság
“A sok megszorítás, adminisztráció a leginkább a repcét sújtja a kultúráink közül. 17 ezer hektárt meghaladó repce-területünk maradt a három évvel ezelőtti még 27 ezer hektárból. A többi kultúra pedig nyilván felveszi ezt a területet - picit nőtt az őszi árpa területe, picit nőtt a búza területe az elmúlt évekhez képest.”


Elfogadható mennyiségnek számít a több, mint három tonnányi betakarított napraforgó is. A jó eredményekhez hozzájárult a tavalyi év kedvező időjárása.

Pusztavámi Márton - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóság
“Az őszi betakarítású növényekben is döntöttünk rekordot. A messze kilenc tonna fölötti kukorica-eredményünk mutatja azt, hogy egyéb kultúrákban is képesek vagyunk rekordokra. A cukorrépának az elszállítása még mindig folyamatban van, de nem akkora kultúra, hogy igazából szerepet játszana a terméseredménye a vasi gazdák szempontjában - kivéve természetesen a három érintett termelőt, hiszen annyian termelik ezt a megyében.”   

Jelenleg a mezőgazdasági területek vízborítottsága és a fagy okoz problémát a termelőknek. Tavaly 900 mm-t meghaladó csapadékmennyiség árasztotta el a földeket, és ez a tendencia idén is folytatódni látszik. Azt egyelőre nem lehet megállapítani, meddig áll még a fagyott víz a táblákon - akár el is halhatnak az ott található növények.