Hírek

Újabb nap Leopold Bloom és James Joyce társaságában

2021. június 17., 17:55

27. alkalommal rendezték meg Szombathelyen a Bloomsdayt. A hagyományosan június 16.-án tartott kortárs művészeti eseményen idén végre személyesen vehettek részt az érdeklődők.

 

Újabb nap Leopold Bloom és James Joyce társaságában

"Én Rudolf Virág jelenleg dublini Cr. Street 52 szám alatti  azelőtt a magyar királyság szombathelyi lakosa."

James Joyce Ulysess című művéből olvastak fel részletet a Weöres Sándor Színház színészei a Városháza teraszán - ezzel vette kezdetét a Bloomsday. A regény szombathelyi vonatkozását, és az itt élő kortárs művészek hozzá kapcsolódó alkotásait ünnepelték idén is június 16.-án, azon a napon, amikor a regény játszódik.

Nemény András, polgármester
“A mai napunk az egy igaz Bloom nap lesz az én elképzeléseim szerint és mint Joyce óta tudjuk, egy nap lehet egy egész világ is, sőt akár egy nap lehet több világ is , és ennek a világnak egy része , a Bloom világnak mindenképpen Szombathelyen formálódik meg.”

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Írország magyarországi nagykövete, különleges feldolgozásban szólalt meg az ír és a magyar himnusz. Átadták a Bloom-díjat is, ezúttal a magyarországi James Joyce társaságnak.

Prieger Szabolcs, programszervező
“A képzőművészet áll most, hogyha valamit meg kéne határozni a dolog súlypontjában, hiszen két olyan alkotás készült el az elmúlt napokban hetekben Szombathelyen a murális Műhely projekt keretein belül, ami hosszabb távon meghatározhatja a Bloomsdayek gondolatiságát és tartalmát.”

Átadták Batykó Róbert és Szántó István szabadtéri óriás falfestményeit. Az Aréna ovi tűzfalán és a Karinthy utcában látható alkotások az Ulysess első két fejezete alapján készültek. További 16 hasonló képpel színesítik a várost a jövőben.

Szántó István, képzőművész
“Az a szempont … egyszerűbb lesz a helyzet.”

A hagyományos pecsételés idén sem maradt el, a Városháza elé és a Fő térre kerültek a porcukros feliratok. Feiszt György a nemrég elhunyt Székely Ákosra, a Bloomsday egyik ötletgazdájára emlékezett a Joyce-szobornál.

Délután az Irokéz Galériában megnyílt Batykó Róbert kiállítása “Down to earth” címmel.

Pados Gábor - galériavezető, Irokéz Galéria
“2020 és 21-ben készült … minden, ami a jó kortárs képzőművészethez kell.”

A 2011-ben Leopold Bloom Képzőművészeti díjjal kitüntetett, önmagát festőmérnökként meghatározó művész képeit jún.26 -ig lehet megtekinteni.