Hírek

Új rekordkísérletre készül a város

2016. május 26., 16:56

Jövő csütörtöktől kezdődően tíz napon át folyamatosan végzik majd az újraélesztési gyakorlatsort egy bábun a Fő téren. Emellett a Segítés városa program is folytatódik, és kibővül a tanfolyamok anyaga.

Új rekordkísérletre készül a város

Tavaly októberben hatszázan végeztek egyszerre újraélesztést a Sportházban, ezzel rekordot állított fel Szombathely a tömeges reanimáció kategóriájában. Most június 2-ától újabb csúcskísérletre készül a város.

Károlyi Ákos - jegyző
“Egészen 10 napon keresztül, június 12-éig tart a rekordkísérlet a város  Fő terén. A rekordkísérletnek a lényege, hogy 240 órán keresztül 10 napon át, folyamatosan nonstop történjen egy bábun újraélesztés, reanimáció a város Fő terén. A jelenlegi rekordot egyébként Dunaújváros tartja 200 órával, ezt döntenénk meg mi 240 órával.”

A szombathelyi önkormányzat azzal a céllal indította útjára 2011-ben a Segítés városa programot, hogy legalább 30 ezer ember tanulja meg: mi a teendő hirtelen szívmegállás esetén. Tavaly év végéig már 27 ezren vettek részt ilyen tanfolymon, és a programnak nincs vége. Sőt, a Mentőszolgálattal közösen megtartott képzéseken a tananyag idén kibővül.

Horváth Balázs - mentőtiszt
“Az idei év újítása az, hogy megtanítjuk azt is a laikusoknak, hogy hogy kell felismerni a stroke tüneteit, mik azok a legfőbb tünetek, amiket bárki felismerhet végzettségtől függetlenül, és hogy kell vérzést csillapítani.”

A jövő csütörtökön kezdődő rekordkísérlet egy új kezdeményezést is útjára indít, amelynek eredményeként mozgáskorlátozott gyermekek által használható játékok kerülhetnek majd a Kalandvárosba.