Hírek

Új közterületi kamerák a városban

2017. február 24., 17:33

66-ra nőtt a közterületi kamerák száma a városban a nemrégiben végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően. A bővítés szükségessé tette a közterület-felügyelet térfigyelő ügyeleti központjának átalakítását is, amelyet ma adtak át ünnepélyesen. A kamerarendszernek komoly szerepe van a szabálysértések megelőzésében.

Új közterületi kamerák a városban

Nagyobb helyiségben, több monitoron követhetik mostantól a közterület-felügyelők a várost pásztázó térfigyelő kamerák képeit.

"Itt történik a térfigyelő kameráknak a fejlesztése."

A mostani fejlesztés során húsz új kamerát szereltek fel, többek között a Csónakázó-tóhoz, a Domus bevásárlóközponthoz, a Batthyány térre és a volt Szentgyörgyi-iskola közelébe. Így már 66 kamera figyeli a város közterületeit. Puskás Tivadar megköszönte a közterület-felügyelők munkáját, ami nagyban hozzájárul a városlakók biztonságérzetének növeléséhez.

Puskás Tivadar - polgármester
"Részben a megfigyelt terület nagysága nő, és ezzel közvetlenül tudjuk befolyásolni a nem a jogszabályoknak megfelelően tevékenykedőket, másrészt a kameráknak preventív hatása is van."

"Itt a közterület-felügyelet központja, megkérném a kutyatartót, hogy a pórázt a kutyára helyezze fel legyen szíves. Köszönöm az együttműködést!"

Az új kamerákat hagszórókkal is felszerelték, így az ügyeletes a kameraközpontból figyelmeztetheti is a szabálysértőt. 2015-ben több mint 1200, tavaly pedig ezret meghaladó esetben került sor a kamerafelvételek alapján helyszíni intézkedésre - jellemzően garázdaság, verekedés, szemetelés, rongálás miatt.

Varsányi Péter - igazgató, Szombathelyi Közterületi-felügyelet
"Ezek a kamerák nagyon jó minőségűek, 360 fokban fordíthatóak, nagyon jól zoom-olhatóak, nyolc napig őrizzük meg a felvételt a törvény szerint. Amennyiben megkeresés érkezik hozzánk, a felvételeket kimentjük, és az arra jogosult hatóságnak átadjuk. Alkalmas a kamera arra is, hogy fényképfelvételt készítsen."

Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Vas megye és Szombathely az ország egyik legbiztonságosabb térsége, a közterületi kamerarendszer megelőző szerepe pedig vitathatatlan. Ezért minden olyan fejlesztés, ami ennek bővítését célozza, támogatandó. A közterület-felügyelet példaértékű együttműködést alakított ki a városi rendőrkapitánysággal és a körmendi rendészeti szakgimnáziummal is, amelynek hallgatói részt vesznek a járőrszolgálatban.