Hírek

Új élmények a múzeumfaluban

2010. augusztus 05., 07:15
Új stratégiai terv készült a Vasi Múzeumfalu megújítására. Nemcsak fogadó és iskola épül, hanem telepítenek szőlőt, a házak körül pedig a vasi tájakhoz illő növényi környezetet igyekeznek megteremteni. A tervek szerint sokkal látogatóbarátabb, élményközpontúbb lesz néhány év múlva a skanzen.
Új élmények a múzeumfaluban


Évente mintegy 30 ezren váltanak belépőt a Vasi Múzeumfaluba. A gyerekek számára az állatok simogatása itt az egyik legnagyobb élmény. A felnőttek viszont, hacsak nem kértek tárlatvezetést, már gondban vannak, hogy mit is látnak a skanzenban, egyes használati tárgyak mire is valók. A fejlesztésekkel ezen szeretne a múzeum változtatni.

Dr. Illés Péter, osztályvezető - Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"A hagyományos életforma minél több elemét átélhetőbbé tegyük. A múzeumfalu ne csak olyan bemutatóhelyként legyen érdekes, ahol mozdulatlanul lehet látni házakat, hanem megpróbáljuk abba az irányba elindítani a fejlesztéseket, hogy átélhető legyen."

Egyelőre ezek a kicsi információs táblák segítik az eligazodást a látogatók számára a házaknál, de még ebben a hónapban nagyobb, angol és magyar nyelvű tájékoztató táblákat helyeznek ki, később új tájékoztatófüzetet is kiadnak. Lehetőség lesz lovaglásra és kocsizásra is majd a skanzenban. A tervek szerint felépítik a nicki kocsmát, a harasztifalui iskolát, egy boltot is, a kápolna körül pedig temetőkertet alakítanak ki. A növényvilág is megújul, aminek első lépése volt, hogy 150, a vasi tájakra jellegzetes fát ültettek el a skanzenban. De vetnek majd egyszemű gabonát és telepítenek szőlőt is.

Dr. Balogh Lajos, muzeológus
"Itt nemcsak a kőszegi és a vasi-hegyhát jellegzetes szőlőfajtáiról van szó. Hanem szeretnénk az ott növő ritkább gyümölcsösöket, házi berkenye, húsos som is megjeleníteni."

A tervek megvalósításához pályázati úton igyekszik a múzeum a pénzt előteremteni. Így azt, hogy a fejlesztések mire valósulnak meg, egyelőre nem lehet tudni.