Hírek

Turisztikai Workshop

2019. március 20., 14:13

Alacsony a vendégéjszakák száma Szombathelyen, ennek oka, hogy nincs a városnak egész évre szóló turisztikai kínálata - egyebek mellett erről is szó esett azon a találkozón, amelyet a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szervezett az ágazat szereplői számára. Olyan fejlesztési javaslatokat vártak, amelyek beépíthetőek a város új turizmusfejlesztési stratégiájába.

Turisztikai Workshop

Szombathely legfontosabb eseménye az utóbbi 20 évben a Savaria Történelmi Karnevál, amely turisták ezreit vonzza a városba. Az esemény meghatározó eleme volt a legutóbbi turizmusfejlesztési stratégiának, amelyet több mint 10 évvel ezelőtt dolgoztak ki a szakemberek. Azóta sokat változtak a hazai és külföldi turisztikai trendek, amelyeket Szombathelynek is érdemes követnie.

Éppen ezért idén egy új turizmusfejlesztési koncepció készül, ennek egyik állomásaként szakmai fórumot tartottak.

Grünwald Stefánia - ügyvezető, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
"Összehívtuk azokat a turizmusban érdekelt vállalkozásokat, szervezeteket, TDM tagjainkat , akik ezen fórum alkalmával el tudják mondani a véleményüket, hol tartunk a város turizmusában, melyek az erősségeink, melyek a gyengeségeink, melyek lehetnek azok a kitörési pontok, amelyek egy kicsit fel tudják lendíteni Szombathely turizmusát."

A vasi megyeszékhely egyelőre még nem tud beleszólni a szomszédos fürdővárosok versenyébe. Szombathely turizmusának felmérésében a Pannon Egyetem Turizmusintézeti Tanszékének munkatársai is segítenek egy széleskörű tanulmány elkészítésével. Ehhez kapcsolódóan egyéni és csoportos interjúkat is készítenek a szakemberek több más városban is, kinek mi jut eszébe Savariáról. Az eddigi tapasztalatok szerint Szombathely gyengeségei közé tartozik közlekedése, a szálláshelyek minősége és kapacitása, a turizmus fellendítésében érdekelt szereplők együttműködésének hiánya. A legfontosabb erősségek pedig a város történelme, kultúrája, Szent Márton-kultusza, elhelyezkedése, sportlehetőségei, valamint természeti környezete.

Raffay Ágnes - docens, Pannon Egyetem
"Ami még nagyon erősen megfogalmazódott, hogy Szombathely mivel egy élhető város, egy olyan kisváros, ahol minden nagyvárosi szolgáltatás megvan, itt kellene egy olyan csillagtúra központot kialakítani, ahonnan az emberek el tudnak menni néhány órára fürdeni - Bükre vagy Sárvárra - ahonnan el tudnak menni akár Kőszegre kirándulni, kerékpározni egyet a környéken, sőt mondták, hogy még az Őrségbe is le lehetne menni túrázni."

A tervek szerint nyárra készül el a koncepció, amely meghatározza Szombathely és térségének középtávú turizmusfejlesztési stratégiáját.