Hírek

Tudományos ülés a Savaria Múzeumban

2017. április 26., 16:16

A régi szertáraknak állított emléket az a tudományos ülés, amelyet a Savaria Múzeumban tartottak. A szakmai előadások témája a preparátumok megőrzése volt: arról is szó esett, hogy az iskolai szertárakban tárolt anyagokat hogyan lehet megvédeni az idő vasfogától.

Tudományos ülés a Savaria Múzeumban

Így elporladhatnak a rovargyűjtemények, ha nem megfelelően tárolják őket. A tudományos előadások elsősorban az iskolák vezetését célozták meg: számos egyszerű tanács hangzott el, hogy ezek a kincsek ne menjenek tönkre.

Vig Károly - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
“A szertárak folyamatos ellenőrzése, tisztán tartása, azoknak az életnyomoknak a keresése, amelyek ott jelenlévő kártevő állatok jelenlétére utalnak. Vannak fizikai módszerek is, hűtés, fénytől való elzárás, és ha már nincs más, akkor vannak kémiai módszerek is, molyirtótól kezdve a gázosításig.”

Őzek, vaddisznók, mókusok, rókák - a térségünkben élő állatokból általában minden szertárban találunk preparátumokat. A diákok ezeken tanulják meg ezek jellegzetességeit, legalábbis, ha még felismerhető rajta. Többségük kifakult, foszladozik, vagy éppen széttörött.

Ferencz Eszter - szilikát Restaurátor, Savaria Múzeum
“Nagyon kevés az az összeg, amit erre tudunk fordítani, a műtárgyvédelemre. Ez ha a többszöröse lenne, akkor is benyelné a múzeum szervezete, de igyekszünk, haladunk, mindig kicsi lépésekben.”

A Vasi Látványtárban például kiváló körülményeket tudnak előállítani az ott őrzött preparátumoknak. Az oktatási intézmények szertáraiban azonban más a helyzet: nagyon ritka, hogy egy iskolában megfelelően gondozzák az ilyen kincseket. A múzeum munkatársai azonban tudnak nekik segíteni.

Dankovics Róbert - muzeológus, Savaria Múzeum
“Tudunk egyrészt szaktanácsadással szolgálni, másrészt ha olyan jellegű a beavatkozás, akkor magát a munkát is a múzeum részben el tudja végezni.”

Erre az előadás-sorozatra elsősorban iskolaigazgatók, biológusok és szertárosok voltak kíváncsiak.