Hírek

Tóth Veronika szombathelyi falmászó nyerte a MOL-tehetségkutató sport pályázatot Vas megyében

2021. július 27., 13:51

A fiatal falmászó egyike annak a 77 díjazottnak, akik között összesen 25 millió forint támogatást osztott szét az alapítvány.

 

Tóth Veronika szombathelyi falmászó nyerte a MOL-tehetségkutató sport pályázatot Vas megyében

Gyorsan melegszik nyáron a falmászó terem, így ilyenkor nem járnak ide sokan. Tóth Veronika azonban ebben az időszakban sem hagyja ki az edzést, könnyűszerrel kapaszkodik fel a legnehezebb pályára is. A 14 éves fiatal általános iskola első osztályában kezdte a falmászást. Tavaly már magyar bajnok lett: nehézségi kategóriában korosztályában megnyerte a Magyar Kupát. Boulderben pedig harmadik helyezést ért el. Mind a beltéri, mind a szabadtéri falmászáshoz egyaránt vonzódik az ifjú tehetség.

Tóth Veronika
,,...Amikor a falon vagyok akkor csak a mászásra koncentrálok és kikapcsol és utána a mindennapi teendőimet is könyebben tudom csinálni…”

A Covid járvány a falmászók helyzetét is megnehezítette. A szombathelyi mászóterem zárva volt, így vagy a szabadban, vagy másik városban kellett megoldani a tréninget. Rózsa Marcell edző javasolta a szülőknek, hogy nevezzék be Veronikát a MOL-tehetségkutató pályázatára.

Rózsa Marcell, Mászóka Sportegyesület, Elnök
Abszolút leálltunk , ide nem jöhettünk be, egy oktatási intézmény amiben vagyunk . Gyakorlatilag egy évet zárva voltunk , folyamatosan pedig 9 hónapot gyakorlatilag egy hónapja tudunk ide újra bejönni. Addig folyamatosan úgymond otthoni edzések, kint valami szabadtéri edzések Pest és Győrbe való elutazás keretein belül tudtuk megoldani ezeket.

Az elnyert összeg utazásra, eszközvásárlásra vagy egyéb, sportoláshoz szükséges költségekre vehető igénybe, hogy megfelelő hátterük legyen a díjazottaknak a további felkészüléshez és versenyekhez. Vera a héten is újabb versenyre készül.

Tóth Veronika
,,...Mostani héten Zsolnára készülök, ott is egy Európa Kupa lesz és utána megyünk Brunoba egy egy hetes edzőtáborba….”

Tóth Veronika eddig a Magyar Kupa és az Európa Kupa fordulóin vett részt. A Mol-tehetségkutató díjazottjait 42 különböző sportág képviselői közül választották ki. A tehetséges fiatalok 35%-a budapesti, 65%-a vidéki egyesületeknél sportol. A falmászás idén bekerült az olimpiai számok közé, és várhatóan marad is a későbbiekben.