Hírek

Több helyszínen zajlott a TeSzedd szemétgyűjtő akció Szombathelyen a hétvégén

2017. szeptember 18., 16:14

Az akcióhoz idén is csatlakoztak a városvezetők. A Herman iskola környezetvédelem szakos tanulói a Potyondi-mocsár környékét tisztították meg az illegális hulladéktól, és az erdészek is kesztyűt húztak.

Több helyszínen zajlott a TeSzedd szemétgyűjtő akció Szombathelyen a hétvégén

A képviselő-testület tagjai is zsákot ragadtak, hogy megtisztítsák az Éhen Gyula tere a hulladékoktól. Az akcióhoz szükséges eszközöket most is a Szompark biztosította. Az önkormányzati összefogást minden évben Lendvai Ferenc szervezi.

Lendvai Ferenc - tanácsnok
"Az elsődleges cél, hogy az embereket valahogy arra kapacitálni, hogy ne szórják el a szemetet. Valaki biztos, hogy mindig össze fogja szedni, de ne szemeteljünk, ez a legfontosabb, én a gyerekeimet is így neveltem."

Kesztyűt húzott Puskás Tivadar polgármester is.

Puskás Tivadar - polgármester
"Tejeszacskókat meg mindenféle kisebb-nagyobb szemetet nem lehet találni, a csikk a leggyakoribb hulladék errefele. Ennek örülünk, de nem örülünk annak, hogy dohányoznak és nem örülünk azért, mert eldobálják az emberek."

A Herman-iskola minden évben csatlakozik Magyarország legnagyobb szemétgyűjtő akciójához. Idén négy osztályból mintegy hetven diák töltött el egy délelőttöt a védett Potyondi-mocsár környékén.

Tilhof Tamás - tanuló, Herman Ottó Szakképző Iskola
“Az osztálytársaimmal és az alattunk lévő évfolyamokkal együtt kijöttünk ide. Kaptunk a minisztériumtól zsákokat és gumikesztyűket. Önkéntesként kijöttünk, hogy szebbé tegyük környezetünket.”

Bőven volt dolguk a fiataloknak: a környék - fekvéséből adódóan - ideális helyszín az illegális szemétlerakásra. Nem véletlen, hogy az egyébként környezetvédelem ágazaton tanuló gyerekek ezt a területet vették célba.

Ságiné Hende Adrienn - tanár, munkaközösség-vezető, Herman Ottó Szakképző Iskola
“Nagyon fontos az elkötelezettség a környezetvédelem iránt. Tulajdonképpen a környezettudatosságra neveljük mindeközben őket. Tehát a szemét, amit évente összeszedünk, az igazából minden évben újratermelődik. Talán hogyha ők ezt éves szinten összegyűjtögetik, akkor ők már nem az a generáció lesznek, aki így viselkedik a természetben.”

A környezet tehermentesítésébe a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is bekapcsolódott, a Teszedd mozgalom keretében több mint 100 dolgozójuk gyűjtötte a hulladékot, egy nap alatt mintegy 2 tonnányit szedtek össze. Az erdőgazdaság idén együttműködött Gencsapáti és Perenye polgárőrségével, akik interaktív foglalkozást szerveztek a helyi óvodásoknak.

Varga Péter – közjóléti csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Örömmel vettük, ill. tudva azt, hogy melyik korosztályt fogjuk itt megérinteni, tényleg a környezeti nevelés biztosítása nagyon fontos dolog, ez kicsit, sőt nem csak kicsit, az erdőgazdaság küldetésében benne van ez is, a környezeti nevelés is.

A templom melletti tér egy képzeletbeli erdővé változott, ahol a kicsik a kizárólag a számukra elrejtett hulladékot összegyűjtötték. Közben megtanulták, miért fontos vigyázni a környezetre.

"És hogyha nem, akkor hamarabb elpusztul a Földünk."