Hírek

Több halat kellene ennünk

2012. december 20., 17:17

4-5 kiló halat eszik egy átlagos magyar évente, pedig hetente legalább kétszer kellene választani ezt a menüt - állítják tudományos szakértők. A karácsonyi bevásárlólisták nagy része ugyan tartalmazza ezt az élelmiszert, de leginkább csak ilyenkor.

Több halat kellene ennünk

A legtöbben halászlevet vagy rántott halat készítenek belőle. A ponty fogy leginkább, az élőhal kilója 900 forint körül mozog,  filét 1200-1400 forintért lehet kapni. Sokan vásárolnak ilyenkor harcsát, süllőt vagy lazacot is.

Lazac roston, tálalva. A karácsonyi menü egyik fő fogása is lehet bármelyik ünnepi asztalon. A magyarok többsége, csak  ebben az időszakban készít valamilyen halételt. Míg az európai átlag fejenként 18-22 kg/ évente, addig hazánkban mindössze negyedét fogyasztjuk ennek az élelmiszernek.

Hetente kétszer kellene halat ennünk, hogy egészségünket óvjuk.

Hódiné Vlasits Imelda-üzletvezető, Café Móló étterem
"Tényleg az a jellemző, hogy a magyarok nem esznek annyi halat, mint amennyit kellene. A halászlevet pontyból készítjük, a harcsapaprikást harcsából. Ezeke a halak, amik igazából jellemzőek, a fogas és a lazac."

Karácsony előtt sokan élő halat választanak, leginkább pontyot. Egy átlagos vevő középméretűt kér, de akad, aki több kilóval távozik. Németh Imrééknél lesz halászlé és rántott hal is. Náluk az év többi napján is kerül halétel az asztalra.

Németh Imre
- Néha-néha. Jobban fagyasztottat szoktunk venni.
- És akkor milyen fajtát választ?
- Akkor?Akkor ezt az általában olcsóbb fajtából."

Dr. Joó Imréné
"Többször is ehetnénk, olyan kéthetente kb., többször nem. Gyerekeink lényegesen többet esznek, mint mi. Úgyhogy szeretjük."

Magyarországon a statisztikák szerint szív-és érrendszeri megbetegedések miatt halnak meg legtöbben. A halfogyasztás akár ezen a számon is javítana, hiszen az uszonyosok húsa olyan alapvető vitaminokat, ásványianyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyekkel a megelőzés is könnyebb lenne.