Hírek

Természettudományos labor épül a Bolyai-iskolában

2014. szeptember 11., 15:18

Az intézmény több mint 230 millió forint uniós támogatást nyert a megvalósításra az Öveges-programban. A modern komplexumban kémiát, biológiát, földrajzot és fizikát tanulhatnak élményszerűen a diákok. 11 partnerintézményen keresztül több ezer gyerek használhatja majd az új labort.

Természettudományos labor épül a Bolyai-iskolában

Az iskolakönyvtár helyén alakítják ki az új labort, ehhez építenek még egy új termet és egy üvegházat. 350 m2-en modern, 21. századi körülmények között ismerkedhetnek a diákok a természettudományokkal. A laborszigeteken egyszerre akár 36 tanuló is végezhet majd kísérleteket.

Baranyai József - biológiatanár
"Azt szeretnénk, hogy ez élményszerű legyen. Az élményszerűséget az biztosítja, hogy mindig egy problémából indulunk ki. Miért nem süllyednek el a molnárkák, amikor mászkálnak a víz tetején. Vagy miért van az embernek két szeme."

A labor segítségével tovább erősödhet a Bolyaiban egyébként is erős természettudományos képzés, és tehetséggondozás. Még több diák kaphat kedvet az orvosi, vegyészi, gyógyszerészi pályához. Gyakorló gimnázium lévén a program jól illeszkedik a jövő tanárainak képzéséhez. A labor további 11 szombathelyi és Vas megyei iskola számára lesz nyitott.

Károly Frigyes - igazgató, Bolyai Gimnázium
Ez a labor mind a négy természettudományi területet fogja szolgálni, biológiát, kémiát, fizikát és földrajzot. Ez tágítja nem csak a saját lehetőségeinket, hanem az egész város és Szombathelyi vonzáskörzetének iskoláinak lehetőségeit tágítja."

Az építkezés és eszközbeszerzés mellett jelentős összeg jut a oktatási anyagok fejlesztésére, konferencia szervezésére, a tanárok továbbképzésére is.

Papp Tibor - projektmenedzser
"Azoknak a szakmai anyagoknak az előkészítését, amelyet az ide látogató diákok használhatnak majd. Munkafüzetek fejleszését, mérési adatok pontosítását, digitális tananyagok kidolgozását, és még sorolhatnám tovább."

Az építkezés augusztus elején kezdődött. A tervek szerint december közepén, a Bolyai-iskola hagyományos tehetségnapján avatják fel az új labort.